četrtek, 22. december 2011

Internetna zgodovina - .YU domena

.YU domena, »country code top level domain (ccTLD)«, domena, ki označuje nekdanjo Jugoslovansko republiko, ima dolgo zgodovino. Prvič je bila uporabljena leta 1989 za Socialistično federativno republiko Jugoslavijo. Ko je Jugoslavija razpadla, je domena prešla na Slovenijo, z njo so upravljali v Ljubljani, leta 1994  pa se je vrnila Federativni republiki Jugoslaviji. Od takrat naprej je z domeno upravljala univerza v Beogradu.

.yu domena


Čeprav se je nekdanja jugoslovanska republika v Srbijo in Črno goro preimenovala že leta 2003, je ICANN .yu domeno umaknil s seznama dovoljenih domen za posamezne države leta 2006. Končnico .yu sta torej zamenjali .rs za Srbijo in .me za Črno goro.

Slovenija je sprva hotela končnico .sl, a je bila ta že zasedena kot končnica za Sierra Leone, zato smo potem izbrali .si domeno. Slovenija domene .si ni takoj dobila, saj je bilo najprej potrebno sprejetje države v Združene narode (22. maja 1992), tako da so se prve spletne strani s slovensko končnico .si lahko registrirale v drugi polovici leta 1992.