sobota, 14. januar 2012

.CO(OL) domena

25 let po uveljavitvi .com je domen s to končnico registriranih skoraj 90 milijonov – kar pomeni, da postaja registracija dobre, kratke in zapomljive .com domene iz dneva dan težja. Naprimer, ustanovitelj domene Yipit (prodajalna popustnih kuponov) je povedal, da po tem, ko so preiskali vse domene s petimi črkami, ki se končujejo na »it«, je bila domena Yipit najbližje besedi, ki je vsaj zvenela kot glagol.

Leta 2010 pa je na trg vstopila domenska končnica .co, ki je bila sprva znana kot »country code top level domain (ccTLD), torej vrhnja domena za Kolumbijo, pod okriljem .co INTERNET S.A.S. Ta domenska končnica je samo nekaj mesecev po uveljavitvi dosegla neverjetno številko – skoraj 500.000 registracij. Spletno domeno so že registrirala podjetja IKEA, IBM, GOOGLE, YAHOO, Microsoft, Coca-Cola, Lenovo, HP, Apple in drugi.

.co domena

In zakaj je ta domena tako KUL?


Ker je enostavna, lahko zapomljiva in seveda kot taka zelo uporabna. Ker jo ljudje povezujejo z besedami »commerce«, »company«, »corporation«, in ker je nenazadnje zelo podobna domenski končnici .com.  S to domeno povemo globalnemu spletu, da se ukvarjamo s poslom.

Kdo lahko registrira .co domeno?


Vsakdo! Od leta 2010 lahko .co domeno registrirate tudi vi, velja pa načelo »kdo prej pride, prej melje«.  Pazite le, da domena ne bo presegala 63 znakov, da bo vsebovala le črke A-Z ali številke 0-9. Poleg tega pa se ne sme začeti ali končati s pomišljajem.