ponedeljek, 2. april 2012

Gostovanje s cPanelom (1. del)

S cPanelom se srečamo pri gostovanju spletnih strani. Je nekakšna nadzorna plošča, s to nadzorno ploščo pa nadziramo, kaj se dogaja na strežniku. Z "njegovo" pomočjo lahko gostovanje izkoristimo do maksimuma na preprost in uporabniku prijazen način. Nadzorno ploščo cPanel uporabljamo za vse vrste paketov, od najmanjših z eno gostujočo domeno do največjih paketov z mnogo gostujočimi domenami.

cPanel - nadzorna plošča


S cPanelom ste sam svoj mojster, saj lahko z njim preprosto urejate vse nastavitve vaše spletne strani. Vse te stvari, kot je npr. postavljanje blogov, spletnih strani in trgovin boste urejali s kliki miške, kot v kakšnem operacijskem sistemu. S cPanelom lahko poleg nadziranja vaše spletne strani nastavite tudi geslo poštnega predala, FTP račune za dostop, kreirate MySQL baze itd.

V cPanel se prijavite na zelo preprost način - potrebujete le računalnik in uporabiško ime/geslo ter seveda gostovanje in ime domene. Prvi korak je, da odprete brskalnik in vpišete naslednji naslov: www.imevasedomene.com:2082. Številka 2082 in dvopičje se imenujeta "vrata".