ponedeljek, 13. avgust 2012

.NET domena in .ORG domena


.net domena je generična »top level« domena (gTLD), vrhnja domena v domenskem sistemu na internetu. Nastala je leta 1985, skupaj s .com domeno in še petimi drugimi končnicami: edu, gov, mil, org in arpa.

.net domena


Ime .net je izpeljano iz angleške besede »network«, kar nam pove, da je bila prvotno namenjena organizacijam, ki se ukvarjajo z omrežnimi tehnologijami, kot so ponudniki internetnih storitev in druga infrastrukturna podjetja. Te omejitve niso nikoli obveljale, zato je .net končnica dostopna za vse, še vedno pa je precej priljubljena pri zgoraj omenjenih organizacijah. Pogosto je tretirana kot alternativa .com končnicam.

Do leta 1010 je bilo registriranih skoraj 14 milijonov .net domen. V letu 2011 predstavlja tretjo najbolj priljubljeno domeno, takoj za .com in .de domenama. Z leti narašča tudi cena .net domen - kot zanimivost, domena gold.net se je v letu 2011 prodala za 83.000 ameriških dolarjev. Najstarejša .net domena je nsf.net, ki je bila registrirana v maju, leta 1986.

.org domena je generična »top level« domena (gTLD), vrhnja domena v domenskem sistemu na internetu. Nastala je leta 1985, skupaj s .com in .net domenama ter še s petimi drugimi končnicami: edu, gov, mil, net in arpa.

.org domena


Ime končnice izvira iz angleške besede »organization«, kar pomeni, da je bila sprva namenjena neprofitnim organizacijam in nekomercialnim organizacijam, dandanes pa je .org domena dostopna vsem.

Statistike kažejo, da je bilo do leta 2010 registriranih okoli 9 milijonov .org domen. Prva .org domena je bila registrirana leta 1985 in sicer mitre.org.

nedelja, 5. avgust 2012

CeCe domenska končnica (.cc)

Ko zaslišimo besedico .cc se takoj spomnimo na vsem poznano muho .cc. A v tem članku ne bo govora o muhi, ampak o domeni.cc, vrhnji nacionalni domeni Kokosovih otokov, ki teritorialno pripadajo Avstraliji (ccTLD - country code top level domain).

.cc domena


Domena obstaja vse od leta 1997, vse od takrat pa z njo upravla VeriSign, organizacija, ki skrbi tudi za druge domene, kot npr. .com, .net, .info.

Domenska končnica je v zadnjem času postala izjemno priljubljena pri katolišlih organizacijah (cc - Catholic Church ali cc - Christian Church), pri različnih klubih (cc - Country Club ali cc - Cycling Club), poleg tega pa so jih začeli registrirati tudi kitajski podjetniki za svoje spletne strani (cc - Chinese Company).

Registracija domene .cc ni omejena samo na prebivalce Kokosovih otokov, kot je to značilno za nekatere druge vrhnje nacionalne domene, pač pa jo lahko registrira vsakdo.

Domena .cc se lahko, kot večina ostalih vrhnjih nacionalnih domen, registrira za obdobje od enega do desetih let.