torek, 20. januar 2015

cPanel – kako do novega e-poštnega računa?

Velikokrat se pokaže potreba po novem poštnem računu iz raznoraznih razlogov, kot so npr. prihod novega sodelavca, zamenjava računa ali pa samo sprememba imena poštnega naslova. Pa vendar je to lahko pravi izziv, v kolikor ne veste, kako se tega lotiti na pravilen način. Zato smo vam pripravili kratek vodič, kako ustvariti nov e-mail račun v priljubljenem uporabniškem vmesniku cPanel.

cPanel - e-pošta


1. Prva stvar, ki jo želite narediti, je vpis v cPanel nadzorno ploščo. Podatke za vpis vam običajno zaupa vaš ponudnik spletnega gostovanja, in sicer po oddaji naročila.

2. Zatem se odpre prva stran cPanel nadzorne plošče, kjer poiščete znak, na katerem piše "Pošta" (angl. Email). Ko se vam odpre ta stran pa izberete "Poštni predali" (angl. Email Accounts).

3. S klikom na poštni predal se vam bo odprl obrazec, preko katerega se vpiše nove podatke za novi oziroma dodatni e-račun. Prikazala se vam bodo tri prazna polja za vnos. Prvo je namenjeno izbiri novega imena, drugi dva pa vpisu novega gesla. Pri izbiri gesla pa bodite kar se da previdni, saj je le-to izredno pomembno tako za vašo spletno varnost kot tudi za varnost strežnika, kjer gostujete.

4. Polje "Velikost predala" (angl. Mailbox Quota) vam dovoljuje nastavitev velikosti poštnega predala, čeprav je privzeta velikost (250 MB) ponavadi zadostna za povprečno uporabo.

5. Še zadnji korak za nov e-poštni račun pa je potrditev sprememb s klikom na gumb "Ustvari poštni predal" (angl. Create Account). Zatem boste videli vaš novi račun, ki ga lahko nemudoma pričnete uporabljati.