torek, 24. marec 2015

Na kom je skrb za pravočasno podaljšanje domene?

Če želite imeti svojo spletno stran, boste verjetno najprej registrirali domeno. Sicer lahko spletno stran postavite tudi na kakšnem spletišču, ki omogoča kreiranje strani na poddomeni, vendar ta rešitev ni najboljša, saj se vam bodo na strani morda pojavljali oglasi, zelo pa boste omejeni tudi s funkcijami in prilagoditvami same strani. Slabosti sta vsaj še dve - nihče vam ne bo izdeloval varnostnih kopij, prav tako pa ne boste imeli dostopa do raznih statistik. No, pa še ena slabost, verjetno celo glavna. Če bo vrhnja spletna stran prenehala obstajati, bo z njo prenehalo obstajati tudi vaše spletišče.

Da ne odplavamo predaleč od današnje tematike, ki je vezana na podaljšanje domene. Če se torej odločite za registracijo lastne domene, kar vam toplo priporočamo, boste to lahko registrirali za minimalno eno leto. Po tem obdobju pa bo potrebno opraviti podaljšanje domene, saj bo drugače domena pristala v karanteni, zatem pa bo zopet prosta za registracijo – ne le vam, temveč vsem!

Podaljšanje domene
Pravočasno se spomnite na podaljšanje domene!

Da domene ne boste po nepotrebnem izgubili, nikar ne pozabite na podaljšanje. O poteku vas bo zagotovo na elektronski naslov kar nekajkrat pred potekom opozoril registrar, pri katerem ste registrirali domeno, namesto vas pa je ne bo podaljšal. Zato poskrbite za redno pregledovanje elektronske pošte, katero ste vnesli ob registraciji domene.

Da odgovorimo na vprašanje iz naslova – odgovornost za pravočasno podaljšanje domene je samo na vas! Registrar je odgovoren le za to, da vas o poteku domene predhodno obvesti.

Pa si oglejmo še, kaj je karantena. Ko govorimo o .si domenah, le-te po poteku preidejo v karanteno, kjer ostanejo 30 dni. V tem času lastniku domene še vedno ostane možnost, da domeno podaljša.

Domena v karanteni
Domena v karanteni.

Karantena je torej kot nekakšna zaščita pred pozabljivostjo, saj je v tem času ne more registrirati nihče drug. Ko pa je to obdobje enkrat mimo, je domena zopet prosta. Če je vaše ime domene zelo dobro ali če ima domena pri Googlu že neko avtoriteto, se zna zgoditi, da jo bo nekdo registriral prvi dan zatem, ko bo prišla iz karantene.

Več o karanteni boste našli na spletni strani https://www.register.si/domene/registracija-in-upravljanje-domene/domena-v-karanteni/

Nikar ne pozabite na podaljšanje domene – seveda v primeru, da domeno še naprej želite imeti v svoji lasti.

četrtek, 12. marec 2015

Z domeno do spletnega zaslužka

Spletni zaslužek – hm, koga še ni zamikal? S pravo taktiko si lahko precej okrepite družinski proračun, če pa se boste temu posvetili v celoti, lahko od tega tudi dobro živite. Preden pa daste v službi odpoved in se odpravite po tej poti, se še enkrat usedite, zadihajte in premislite.

Spletni zaslužek
Kako do zaslužka na spletu?

Spletni zaslužek je velikokrat povezan s trdim delom, buljenjem v računalnik veliko več časa kot znaša povprečen delovni dan in še zmeraj obstaja verjetnost, da vam ne bo uspelo.

Različne vrste spletne zaslužka

Obstajajo različne možnosti, s katerimi lahko »služite« denar na spletu. Najbolj klasične so verjetno spletne strani z oglasi, partnerski (affiliate) programi ali trgovanje z domenami. Prva in druga možnost sta precej dolgotrajni in lahko mirno pozabite nanju, če želite do spletnega zaslužka čez noč, saj za njiju potrebujete dobre uvrstitve na iskalnikih, veliko število takih obiskovalcev, ki bodo prej ali slej konvertirali v nekaj, kar vam bo prinašalo dobiček.


Trgovanje z domenami
Trgovanje z domenami omogča dober zaslužek.

Če ste se osredotočili samo na slovenski trg, se bo čas do prvega bančnega nakazila, s katerim si boste lahko privoščili nekaj več kot dve kosili mesečno, še podaljšal. Kar pa seveda ne pomeni, da je takojšen vstop na globalni trg dobra ideja, saj tam vlada veliko večja konkurenca. Morda je najbolj smiselno, da pričnete na domačem trgu, ko spoznate vse osnove delovanja in pričnete dosegati prve dobičke, pa svojo zgodbo nadaljujete globalno.

Kako vam lahko domena prinese spletni zaslužek?

Vroče domene
Poiščite vroče domene in jih hitro registrirajte!
No, to pa je popolnoma druga pesem, pri kateri morate ubrati drugo taktiko: vedno morate biti na preži in ko se pojavi dobra domena, jo takoj kupiti. Prej ali slej se bo pojavil interesent, ki potrebuje točno take domene, kot si jih vi lastite in bo zanje pripravljen tudi plačati. Za tak spletni zaslužek z domenami morate neprestano slediti trendom in biti na preži za novostmi, ki bodo v kratkem postale vroče. Recimo, če se omejimo samo na slovenske domene: tisti, ki je kupil domene, kot so recimo superživila, superhrana, joga, smuti, smoothi ipd., verjemite, da jih je tudi dobro prodal (in dobro zaslužil). Proste domene lahko poiščete na https://www.prasicek.si/registracija-domene/registracija-domene.php.

Raziščite splet, raziščite trg in pomislite, kaj je tisto, kar bo v kratkem postalo vroče. Zakupite te domene in njene izpeljanke, potem pa jih lahko prodate tudi za več 100 €. Če pa ciljate na tuji trg, lahko temu dodate še kakšno ničlo.