ponedeljek, 18. maj 2015

Kupovanje pretečenih domen - da ali ne?

Vsaka spletna stran potrebuje svojo domeno. Gre namreč za nekakšen naslov spletne strani, ki ga potencialni obiskovalci vtipkajo v brskalnik in ta skomunicira s strežniki ter vrne vsebino spletne strani na zaslon obiskovalca. Vse to se zgodi zelo hitro, seveda pa je hitrost odvisna od kar nekaj različnih dejavnikov, kot so strežnik, optimizacija spletne strani, oddaljenost obiskovalca od strežnika ipd.

Hitrost spletne strani
Hitrost spletne strani zavisi od različnih faktorjev

Preden postavite spletno stran, se morate odločiti za ime domene. Najprej je pomembno vedeti, katero vrhnjo domeno pravzaprav želite imeti. Kasneje je dobro vedeti, katero ime želite registrirati. Priporočljivo je, da izberete lahko zapomljivo domeno in hkrati takšno, da ima smisel – glede na to, kakšna bo vsebina spletne strani.

Kupiti pretečeno domeno?


Domene so lahko na voljo (proste za registracijo) ali pa so že zasedene. Pred registracijo se dobro pozanimajte, ali je domena še na voljo ali ne. Če je domena registrirana, ne morete narediti nič drugega, kot da izberete drugo. No, lahko bi tudi kontaktirali trenutnega lastnika in ga povprašali, če je domeno morda pripravljen odstopiti. Vendar pa se zgodi le redkokdaj, da vam je lastnik domene le-to pripravljen odstopiti ali celo prodati. Vsaka domena je unikatna, kar pomeni, da je lahko lastnik samo eden. Velikokrat se zgodi tudi primer, ko je domena pretečena, kar pomeni, da je ponovno na trgu za nakup. Takoj po poteku časa registracije domena navadno zapade v karanteno, kar pomeni, da je določen čas na voljo zgolj lastniku, kateremu je domena ravnokar potekla.

Pretečena domena
Vaša domena je potekla!
Če preteče tudi ta čas, potem je domena ponovno postavljena na trg in kot taka na voljo vsem. Zaradi tega se večkrat postavi vprašanje - ali kupiti pretečeno domeno ali ne? Odgovor je v nekaterih primerih pritrdilen, saj ima domena pri Googlu verjetno že neko avtoriteto, zaradi katere se v iskalniku uvršča višje. Vseeno bo potrebno malce več časa vložiti v analizo in samo optimizacijo spletne strani, da iskalniki preiščejo novo spletno stran, na kateri se nahaja nova vsebina.

Včasih pa se je pretečeni domeni pametno tudi izogniti. Predvsem v primeru, ko je bila na strani objavljena sumljiva vsebina ali pa, ko na spletno stran kaže veliko število nekakovostnih povezav. In kako sploh lahko veste, če je bila na domeni v preteklosti morda že postavljena spletna stran? Obiščite ‘Web Archive’, vtipkajte URL izbrane domene, nato pa boste videli, če je določena domena že kdaj bila uporabljena ali ne.

Pred registracijo domene se posvetujte s ponudniki domen, ki vam bodo znali svetovati, kako izbrati najbolj primerno.