torek, 13. oktober 2015

Podaljšanje in prenos domene

Tako podaljšanje kot prenos domene sta enostavna postopka, ki jih lahko izvedete sami. Podaljšanje domene je praktično neizogibno, prenos domene pa poteka izključno na vašo željo. Razlogi so različni, več o tem v nadaljevanju.

Podaljšanje domene


Vaš registrar vas bo vedno avtomatsko obvestil, ko se bo bližal rok za podaljšanje domene, prav zaradi tega je NUJNO, da ko opravite registracijo domene, vnesete pravilen e-naslov oz. e-naslov, ki ga redno spremljate. Če imate registrirano samo eno domeno, je verjetno ne boste pozabili podaljšati, če pa jih imate več, lahko hitro kaj zamešate ali pozabite. Posledice pa so... hm, v najslabšem primeru izgubite celotno spletno stran in e-pošto, skratka »not good!«

Podaljšanje domene
Nikar ne čakajte na zadnji trenutek!

Domeno lahko podaljšate približno pol leta pred njenim potekom in hkrati enkrat letno, če jo imate zakupljeno za obdobje enega leta. Če ste jo zakupili za več let (kar vam tudi toplo priporočamo) vas bo sistem pravočasno obvestil, ko pride čas za podaljšanje domene.

Zakup domene za več let je cenovno bolj ugoden, sicer boste privarčevali samo nekaj evrov, ampak »kamen na kamen – palača«, pa tudi izognete se podaljševanju domene na letni ravni. Res je, da ni to noben zapleten postopek in ga uredite že s samo nekaj kliki, ampak zakaj bi vam nad glavo visela še ena dodatna obveznost, ki se ji lahko povsem preprosto izognete?

Prenos domene


Razlogi za prenos domene so različni, največkrat so povezani s praktičnostjo, in sicer, da imate vse na enem mestu, torej domeno in gostovanje, ali pa imate pri različnih ponudnikih zakupljene različne domene, ki bi jih zdaj radi spravili pod eno streho.

Prenos domene
Boste vse domene prenesli pod eno streho?

Spet boste potrebovali e-naslov, ki ste ga vnesli za registracijo domene. Prenos domene se lahko zakomplicira takrat, ko to urejate za stranko, ki se verjetno niti več ne spomni, pri katerem ponudniku ima registrirano domeno, kaj šele, kateri naslov je uporabila za registracijo. Kakorkoli, na srečo se da vse dokaj enostavno preveriti. Za začetek domeno vpišite v orodje PREVERI.SI, kjer se vam bodo izpisali podatki o nosilcu domene.

Verjetno ni potrebno posebej poudariti dejstva, da lahko prenos domene izvrši oz. potrdi samo nosilec domene, sicer si lahko predstavljate, kakšen kaos bi nastal. Zato, poudarjamo še enkrat, je kontaktni e-naslov, ki ga zaupate pri registraciji domene, v tem primeru spet odločilen.

In še nekaj: ko se odločite za prenos domene k drugemu registrarju, se datum registracije NE spremeni, tako da je naslednje leto nikar ne pozabite podaljšati v istem obdobju. Slednje velja za .si domene, medtem ko boste .com, .net in podobne tako ali tako morali ob prenosu podaljšati za dodatno leto.

A pozor! Prenos domene ni tako poljuben: če jo danes registrirate pri enem ponudniku, je ne morete že jutri prenesti k drugemu. Najbolje je, da o prenosu domene premišljujete takrat, ko jo želite tudi podaljšati, saj boste s tem rešili več muh na en mah. Hkrati pa ne čakajte do zadnjega dneva, saj se prenos domene lahko zavleče, kar pomeni, da če vam v tem času domena poteče, bo vaša spletna strani nekaj dni nedostopna.