ponedeljek, 19. december 2016

Kdaj naj registriram nacionalno domeno?

Domena je eden od najpomembnejših delov spletne predstavitve, in če ne uporabljate nacionalne domene, morda izgubljate velik del spletnih obiskovalcev. Poglejmo, kdaj je dobro, da se odločite za njeno registracijo.

Lokalna prisotnost in zaupanje


V primeru, da uporabljate samo generično ali tematsko domeno, obiskovalci iz posamezne države ne vedo, da je vaša spletna stran namenjena prav njim. Z registracijo nacionalne domene se boste uspešno predstavili lokalnim obiskovalcem. Poleg tega nacionalne domene veljajo za zaupanja vredne, kar bo pozitivno vplivalo na obiskanost vaše strani.

Registracija nacionalne domene
Z nacionalno domeno se boste uspešno približali lokalnim obiskovalcem.

Prehitite konkurenco


V primeru, da vaša spletna stran uporablja nacionalno domeno, vaša konkurenca pa ne, ste s tem pridobili pomembno prednost. Kot smo že omenili, nacionalna domena predstavlja večje zaupanje med obiskovalci, kar v primeru, da imate spletno trgovino, pozitivno vpliva tudi na vašo spletno prodajo.

Boljše pozicije med rezultati iskanj


Iskalnik Google spletne strani, ki uporabljajo nacionalno domeno, uvršča med bolj relevantne zadetke, v primerjavi s stranmi, ki uporabljajo generično ali tematsko domeno. To pomeni, da boste na primer na hrvaškem trgu z uporabo domene .hr med rezultati iskanj uvrščeni bolje, kot če bi uporabljali katero drugo domensko končnico.

Iskalnik Google
Uporabo nacionalne domene pozitivno prepozna tudi Google.
Zaradi vseh zgoraj omenjenih prednosti boste z registracijo nacionalne domene uspešno širili svojo spletno prepoznavnost predvsem med lokalnimi spletnimi obiskovalci. Razlogov za registracijo nacionalne domene je torej več kot dovolj. Preden se odločite za njeno registracijo, preverite, ali izpolnjujete pogoje, ki veljajo za posamezno nacionalno domeno. Priporočljivo je, da registrirate nacionalne domene za tiste trge, kjer želite doseči lokalno prebivalstvo in potencialne kupce.

ponedeljek, 3. oktober 2016

Najboljša domena za vašo neprofitno organizacijo

Domena .orgDomena .ORG predstavlja izpeljanko iz besede organization in je namenjena vsem neprofitnim organizacijam, kot so na primer šole, društva, klubi, skupnosti itn. Gre za eno prvih domenskih končnic, ki so na voljo že od leta 1985. Do danes je bilo registriranih že več kot 10.800.000 .ORG domen, kar jo uvršča na 6. mesto po priljubljenosti med vsemi domenami.

Največje prednosti .ORG domene


Ker gre za eno prvih domen, ji zaupa tudi večina spletnih obiskovalcev, saj jo povezujejo z dobrodelnimi organizacijami in neprofitnimi ustanovami, ki na svoji strani objavljajo kakovostne vsebine. Z registracijo .ORG domene boste torej pridobili zaupanje in prepoznavnost, kar bo pozitivno vplivalo na obisk vaše spletne strani.

Komu je domena namenjena?


Kot smo omenili že na začetku, je .ORG domena namenjena vsem neprofitnim organizacijam. Primerna je za vsa področja ustvarjanja, od umetnosti, športa, zdravstva, izobraževanja do vere.

Domena .org je primerna za organizacije
Registrirajo jo lahko velike organizacije in tudi manjši klubi ter društva.

Zanimiva dejstva o. ORG domeni

  • Prva spletna stran, ki je registrirala .ORG domeno, je Mitre.org. Gre za ameriško neprofitno organizacijo, ki deluje na področju raziskav in sistemskega inženiringa.
  • Z domeno od leta 2003 upravlja Public Interest Registry.
  • Največji porast je domena dosegla med leti 2004 in 2007, ko jih je bilo registriranih več kot 3 milijone.
  • Najdražja registrirana .ORG domena je poker.org, ki je bila leta 2010 prodana za 893.000 €.
  • Registriranih je 33 .ORG domen, ki v svojem imenu uporabljajo vseh 63 možnih znakov.
  • Več kot 55 % vseh .ORG domen je registriranih v ZDA, sledi ji Nemčija s 4,8 %.
  •  Najbolj popularna enočrkovna .ORG domena je y.org, ki pripada mladinski neprofitni organizaciji YMCA.
  • Domeno uporabljajo tudi najbolj popularne spletne strani, kot so wordpress.org, wikipedia.org, redcross.org in druge.

petek, 26. avgust 2016

Kaj pomeni, če se domena nahaja na https?

Če ste bili med brskanjem po spletu kdaj pozorni na zapis spletnega oz. URL naslova, ste opazili, da se nekatere spletne strani pričnejo z zapisom http, druge pa s https. Ste se kdaj vprašali, v čem je razlika?

http / https
Ena izmed spletnih strani, ki je dostopna na https, je PayPal.


Naj že kar v samem začetku prispevka povemo, kaj pomenita posamezni kratici:
  • http – HyperText Transfer Protocol
  • https – HyperText Transfer Protocol Secure

Kot vidite, črka »s« pri https nakazuje na zavarovano povezavo. Kaj točno to pomeni? Gre za to, da je na spletno stran oz. domeno nameščen varnostni SSL certifikat. To pa pomeni, da se podatki med spletno stranjo ter obiskovalci ne prenašajo več prek klasičnih vrat :80, temveč prek varnih vrat :443. Vsi podatki na poti med strežnikom in brskalnikom posameznega obiskovalca so šifrirani, zato je uporaba spletnih mest, ki so dostopna na https, mnogo bolj varna.
SSL šifriranje podatkov
Namestitev SSL certifikata poskrbi za šifriranje podatkov.


Toda, pozor! Vsaka stran vseeno ni varna, saj se do https povezave načeloma da priti dokaj enostavno. Dobra novica je, da lahko zelo preprosto preverite, ali je certifikat vreden zaupanja ali ne. Z le nekaj kliki torej lahko ugotovite, če je prek spletne strani zares varno pošiljati takšne in drugačne občutljive podatke.

Na domeno, dostopno na https povezavi, je torej nameščen SSL certifikat. Kar morate vedeti, je, kdo je certifikat izdal. Ali gre za svetovno priznano in zaupanja vredno organizacijo ali gre za neko izmišljeno »organizacijo«, katere namen je kraja podatkov. V nadaljevanju si preberite, kako to izveste.

Varnostna ključavnica
Poleg spletnega naslova, ponavadi na levi strani, boste videli ikono varnostne ključavnice. Če boste kliknili nanjo, se vam bo izpisalo, da gre za varno povezavo, lahko pa si boste ogledali tudi podrobnosti certifikata. Kliknite torej na gumb »More Informations« oziroma »Details« (različni brskalniki SSL certifikate različno prikazujejo), nato pa boste lahko videli podatek, katera organizacija je izdala certifikat.

Med najbolj znane izdajatelje certifikatov, ki na izdajo nudijo tudi visoko garancijo, sodijo:
  • Comodo
  • GeoTrust
  • Thawte
  • VeriSign
  • Digicert
  • GoDaddy
  • Network Solutions

Če naletite na sumljivo spletno stran, izdajatelj certifikata pa ni noben izmed naštetih, vam priporočamo, da v Googlu najprej malo pobrskate in poiščete informacije o izdajatelju. In to še pred posredovanjem svojih podatkov!

torek, 28. junij 2016

Najbolj priljubljena tematska domena

Trenutno je registriranih več kot 20 milijonov tematskih domen, kar predstavlja okoli 6 % vseh registriranih domen. Zanimivo je, da najbolj priljubljena tematska domena sploh ni povezana z nobeno specifično tematiko.

Govorimo o vrhnji domeni .XYZ, ki z več kot 6,1 milijona registracij močno vodi pred ostalimi. Na drugem mestu je domena .TOP, ki ima v primerjavi z .XYZ samo okoli 2,6 milijona registracij.

Tematska domena .XYZ
Tematska domena .XYZ postaja vse bolj priljubljena.

Domena .XYZ je prosta za uporabo, brez omejitev pri registraciji in jo lahko uporabite za karkoli. Za razliko od generičnih domen (.INFO – informacije, .NET – omrežje, …) vam .XYZ nudi svobodo pri njeni uporabi in se ne omejuje s svojim imenom. Je tudi zelo zapomljiva, ker je tako drugačna od drugih. To je še en od razlogov, zakaj je najbolj priljubljena.

5 dejstev o najbolj priljubljeni tematski domeni

  1. .XYZ je za registracijo na voljo od 2. junija 2014.
  2. Prijavilo jo je tehnološko podjetje XYZ.COM LLC iz Amerike.
  3. Glavna registrarja domene sta gen.xyz in CentralNic.
  4. Za registracijo veljajo običajna pravila kot za ostale domene: ime je lahko dolgo od 3 do 63 znakov, registrirate jo lahko za obdobje od 1 do 10 let, omogoča WHOIS zaščito itn.
  5. Vodilo .XYZ domene je: domena za vsako spletno stran, kjerkoli na svetu.

Komu je domena .XYZ namenjena?


Domena je nastala z namenom, da poveže generacije X, Y in Z po celem svetu. Domenska končnica je zapomljiva, brez tematskih in jezikovnih ovir, tako da se z njo lahko poveže vsak.

Ker nima omejitev, je namenjena širokemu spektru uporabnikov:
  • posameznikom in poslovnim subjektom po celem svetu,
  • novi generaciji spletnih uporabnikov,
  • ustvarjalnim ljudem, ki potrebujejo svežo in prepoznavno domeno,
  • vsem, ki potrebujejo fleksibilno končnico z globalnim dosegom.

Če vas zanima, kako do ugodne .XYZ domene, vam priporočamo, da si preberete članek na http://svetracunalnistva.si/domene-po-ugodnih-cenah/.