ponedeljek, 3. april 2017

WHOIS zaščita – da ali ne?

Zaščita osebnih podatkov je zelo pomembna tudi na spletu. Ko registrirate domeno, morate navesti svoje osebne podatke ali podatke podjetja, ki postanejo vidni vsem, ki želijo preveriti lastništvo vaše domene.
Whois logotip
V primeru, da uporabljate katero od generičnih domen, na primer .COM, .NET ali .INFO, lahko občutljive podatke zakrijete s tako imenovano WHOIS zaščito.

Kaj je WHOIS?

WHOIS je imenik, ki hrani podatke o lastnikih vseh registriranih domen. Njegova uporaba omogoča:

  • Preprost pregled nad lastniki domen.
  • Potencialni kupec lažje kontaktira trenutnega lastnika domene.
  • Preverjanje statusa posamezne domene.


Kateri osebni in kontaktni podatki so vidni, lahko vidite na uradni strani https://www.whois.com/whois. Za primer bomo vzeli domeno, ki jo ponuja omenjena spletna stran – qq.com.

Whois podatki


Kot vidite, je od lastnika domen vidnih veliko podatkov. Morda se vam vse skupaj ne zdi nič spornega, a v primeru, da ste registrirali domeno kot fizična oseba, bodo vidni vaš domači naslov, telefonska številka in e-poštni naslov. Verjetno si ne želite, da bi bili ti podatki dostopni celemu svetu?

Za samo nekaj evrov na leto lahko te podatke uspešno zakrijete in se tako izognete potencialnim zlorabam vaših podatkov. Če ima spletna stran vklopljeno WHOIS zaščito, so namreč vidni samo podatki registrarja.

Kako uporabiti WHOIS zaščito?

Ko registrirate domeno, vam registrar ponudi še WHOIS zaščito, če jo izbrana domena podpira. Če ste domeno že registrirali in bi dodatno želeli vklopiti WHOIS zaščito, se obrnite na svojega registrarja. Strošek vklopa WHOIS zaščite ponavadi ni višji kot nekaj evrov.

V kolikor imate nastavljeno samodejno podaljševanje domene, bodite pri vsakem podaljšanju pozorni, da boste pri tem podaljšali tudi WHOIS zaščito.