sreda, 19. julij 2017

Registracija domene – dobro je vedeti

Na blogu smo o domenah in domenskih končnicah napisali že zelo veliko, nismo pa še podali konkretnih nasvetov, kako izbrati domeno in jo nato tudi registrirati. Današnji članek je torej zelo pomemben, saj vam bo v veliko pomoč pri izbiri domenskega imena ter končnice, prav tako pa boste izvedeli, kako poteka registracija domene in kje jo lahko opravite.

Kako izbrati domensko ime?


Ko izbirate ime za svojo domeno, morate biti pozorni na številne dejavnike. Če jih ne boste upoštevali, se lahko zgodi, da registrirate domeno, za katero boste že kmalu po registraciji obžalovali, da niste registrirali druge. Upoštevajte torej naslednje:

1. Domena naj bo sestavljena iz največ dveh besed. Veliko bolje sicer je, če je sestavljena iz le ene besede, vendar včasih zaradi zasedenosti domen to enostavno ni mogoče.

2. Če boste registrirali domeno z dvema besedama, se vam bo pojavilo vprašanje, ali vmes vstaviti črtico (vezaj) ali ne. Svetujemo vam, da tega ne naredite, razen če bi bilo brez vezaja zelo težko doumeti, iz katerih besed je sestavljena domena.

Domensko ime
3. Kako pa je s šumniki? Ali praksa kaže, da se obnesejo dobro? Žal ne, zato vam priporočamo, da šumnikov ne vključujete v domensko ime. Ne le, da uporabniki, ko slišijo domeno s šumnikom, avtomatsko v brskalnik vpišejo domeno brez šumnika, temveč se lahko pojavijo tudi težave, povezane s prejemanjem in pošiljanjem elektronske pošte.

4. Ko izbirate domeno za potrebe podjetja, je izbira enostavna. Domena naj ima enako ime, kot ste poimenovali svoje podjetje. Je domena žal že zasedena? V tem primeru se odločite za drugo domensko končnico (več o njeni izbiri si preberite v nadaljevanju), lahko pa v ime dodate dejavnost, s katero se vaše podjetje ukvarja.

Kako izbrati domensko končnico?


Tako, zdaj ko veste, kako izbrati ime domene, pa razložimo še, kako izbrati domensko končnico. Tudi od nje bo namreč odvisno, kako uspešna bo vaša spletna stran. Pri izbiri domenske končnice upoštevajte naslednje:

1. Za spletno stran v slovenščini lahko zapišemo, da je najbolje izbrati končnico .si, saj gre za nacionalno domeno Slovenije. Alternativno izberite .com ali .net, vendar če se le da, si priskrbite končnico .si.

Domenske končnice2. Podobno velja za druge jezike. V primeru, da si lahko zagotovite ustrezno nacionalno končnico (na primer .it za Italijo), registrirajte to, za spletno stran v angleščini pa bo najbolje izbrati .com.

3. V zadnjih letih se je pojavilo zelo veliko tematskih domen, ki zaenkrat še niso množično uporabljene. Z njimi ni prav nič narobe, vendar bo očitno moralo preteči še nekaj vode, da se bo uporaba novejših končnic prijela. Če želite s svojo spletno stranjo biti nekoliko posebni, vam priporočamo registracijo tematske domene.

4. Še en nasvet, ki je zelo pomemben, je ta, da je smiselno registrirati več istoimenskih domen. S tem se zavarujete pred konkurenco, ki bi sicer lahko registrirala domeno z drugo končnico in vam na ta način povzročala škodo. Hkrati lahko s »sekundarnih« domen naredite tudi preusmeritve na »primarno« in s tem poskrbite, da bodo obiskovalci, ki so vnesli napačno končnico, samodejno preusmerjeni na vašo spletno stran.

Kako in kje registrirati domeno?


Registracija domene je zelo enostavna, zato posebna razlaga o samem postopku niti ni potrebna. Gre namreč za spletni nakup, ki ga izvedete na strani registrarja. Najbrž vas bo zanimalo, ali se domeno splača registrirati pri domačem registrarju? Če želite registrirati domeno .si, boste v to tako ali drugače primorani, sicer pa vam tudi za registracijo katere druge domene priporočamo slovenskega registrarja.

Čeprav bo cena pri domačem registrarju morda malenkost višja kot pri tujem, pa boste morebitne težave lažje rešili s ponudnikom iz Slovenije. Komunicirali boste lahko v jeziku, ki vam je dobro poznan, hkrati pa boste lahko komunicirali prek telefona. Tako boste hitreje prejeli odgovore na svoja vprašanja ter hitreje rešili težave.

Želite registrirati domeno? Poiščite registrarja, izberite domeno, jo dodajte v košarico, vpišite svoje podatke in zaključite nakup. Le pogumno, vse je izjemno preprosto!