četrtek, 30. november 2017

Kako je s podaljšanjem domene?

Podaljšanje domene je obveznost, ki je ne smete zamuditi, sicer lahko ta spodrsljaj drago plačate in izgubite svoje spletno mesto. Če imate nekoga, ki skrbi za vašo spletno stran, jo ureja in vzdržuje, potem verjetno ne bo problema. Če pa ste sami mojster za vse, se lahko hitro zgodi, da boste podaljšanje domene spregledali. No, s pravo organizacijo se nimate česa bati.

Načeloma se zelo redko zgodi, da bi pozabili na podaljšanje domene.


Če že ne zaradi drugega pa zato, ker boste vsaj en mesec prej dobili sistemsko sporočilo od svojega registrarja. Potem je vse, kar morate storiti, to, da se vpišete v sistem in kliknete na ustrezen gumb za podaljšanje domene. Skratka, izjemno enostaven postopek, pri katerem ne morete storiti nobene usodne napake. Vsak sistem oz. posrednik ima verjetno svoj specifičen način, a v bistvu so si vsi zelo podobni.

Podaljšanje domene


Težava se lahko pojavi pri registrarjih, ki opozoril pred potekom domene ne pošiljajo. Takšnih je na srečo zelo malo, vendar se še vedno najdejo. Če opazite, da imate domeno registrirano pri enem izmed teh, jo po hitrem postopku prenesite k drugemu, boljšemu in bolj odgovornemu registrarju.

Ste tudi vi eni izmed tistih, ki podaljšujete domene tik pred zdajci?

Vsi verjetno čakamo na sistemsko obvestilo, malokdo pa ve, da lahko domeno podaljšamo tudi že pol leta pred njenim dejanskim potekom. Za tiste, ki ste bolj organizirane sorte in imate radi vse pod kontrolo (beri: ne čakate, da vam teče voda v grlo), je to gotovo lahko koristna informacija.

Ko zakupite domeno, jo imate običajno v lasti za eno leto, nakup za krajše obdobje, recimo nekaj mesecev, ni možen. Odvisno sicer od tega, kakšne plane imate in zakaj jo potrebujete, lahko domeno registrirate tudi za več let. To je zlasti praktično takrat, ko imate s spletno stranjo resne namene in jo razumete kot dolgoročen cilj – potem je vsakoletno podaljšanje domene samo še dodatna obveznost, ki vam obvisi nad glavo. Veliko bolj smiselno je, da jo že v začetku zakupite za daljše obdobje in to pri preverjenem ponudniku, ki bo poskrbel tudi za pravočasno obveščanje o njenem poteku.