četrtek, 12. april 2018

Na svojo domeno čim prej namestite SSL certifikat!

Ali že veste, da bo brskalnik Google Chrome od julija 2018 vse spletne strani, dostopne na povezavi http://, označeval z oznako »Not secure«? Ta bo vidna v zgornji vrstici brskalnika, tik ob URL naslovu spletne strani. Chrome že zdaj nekatere strani označuje z omenjeno oznako, in sicer:
  • vse strani na http:// povezavi, če le-te odprete v zasebnem načinu brskanja,
  • podstrani na http:// spletnih mestih, kjer je prisoten obrazec za vnos gesla ali št. kreditne kartice.
Zdaj pa si zamislite, kaj bi naredili vi, če bi naleteli na spletno stran, na kateri bi vas prestrašilo opozorilo, da spletna stran ni varna. Bi jo še naprej uporabljali? Bi prek nje izvedli nakup? Morda vsaj poslali povpraševanje prek kontaktnega obrazca? Ali pa bi jo po hitrem postopku zapustili, saj bi vas skrbelo, da bo vaš računalnik okužen s spletnim virusom?

Opozorilo: Not secure


Morda spadate v skupino, ki spletne strani ne bi kar takoj zapustila, vendar morate vedeti, da se prav vsi zagotovo ne bi odločili tako. Marsikdo bi se prestrašil in raje poiskal podobno spletno stran, kjer bi bilo brskanje varno. In kje naj bi to bilo? Na spletnih straneh, ki so dostopne prek zavarovane https:// povezave.

Kako do https:// povezave?


SSL certifikat
Pot do https:// povezave je zelo enostavna. Vse, kar vaša spletna stran potrebuje, je SSL certifikat. Tega lahko zakupite pri ponudnikih spletnega gostovanja, nato pa ga boste morali še namestiti na stran in urediti, da se bodo vsi elementi spletne strani nalagali prek zavarovane povezave. Nekateri ponudniki (npr. NEOSERV) vam bodo pri tem pomagali in SSL certifikat namestili brezplačno, spet drugi pa vam bodo storitev dodatno zaračunali.

Izbirate lahko med domenskim, poslovnim in razširjenim SSL certifikatom. Prvi je primeren predvsem za osebne spletne strani, na primer za bloge, medtem ko so za podjetja primernejši poslovni in razširjeni SSL certifikati. Slednji se lahko pohvali z zelo koristno lastnostjo, saj omogoča, da se v URL vrstici spletnega brskalnika prikaže tudi zeleno okence (ang. green bar), v katerem je izpisano ime vašega podjetja. To je najbolj jasen znak, da je spletna stran varna za uporabo. Dokazano je, da spletne strani z nameščenim razširjenim SSL certifikatom prodajo več.

Ne bodite prepozni!


Opozorilo »Not secure« se bo pričelo prikazovati v Google Chrome verziji 68, ki naj bi izšla v mesecu juliju. Če je vaša spletna stran še vedno dostopna prek nezavarovane http:// povezave, vam vsekakor priporočamo, da si SSL certifikat čim prej priskrbite. V nasprotnem primeru lahko pričakujete upad obiskovalcev in krajši povprečni čas, preživet na vaši spletni strani.

In še to. Na SSL certifikat nikar ne glejte kot na nujno zlo in dodaten strošek. Google se že dlje časa trudi za povečanje varnosti na spletu, uporaba SSL certifikatov pa je pri tem izjemno pomembna. Zaradi zavarovane https:// povezave je na spletu mnogo manj spletnih zlorab, kar pa še ne pomeni, da je dodatna previdnost odveč. Ker obstajajo tudi brezplačni SSL certifikati, še vedno prihaja do t. i. »phishing« strani, kjer spletni nepridipravi poskušajo od spletnih uporabnikov pridobiti občutljive podatke. Previdno, torej!