torek, 21. julij 2015

Za poslovanje v Sloveniji izberite vrhnjo domeno .si

Želite postaviti spletno stran in se prek svetovnega spleta predstaviti Sloveniji? Potem zagotovo morate poznati nekaj postopkov, s katerimi boste uspešno spletno stran predstavili domačemu občinstvu. Verjetno že veste, da danes obstaja pregovor 'če vas ni na spletu, najverjetneje sploh ne obstajate'. To vsekakor drži, in če pripravljate lastno spletno stran, ste se tega očitno pravočasno pričeli zavedati.


Svetovni splet
Ali res še nimate svoje spletne strani?
Vendar, spletna stran mora nekje biti. Najprej potrebujete domeno in kasneje spletno gostovanje. Največkrat se težave pojavijo pri izbiranju prave domene. Katero domeno izbrati? Kakšno ime? Katero domensko končnico vzeti? Vse to in še več so zagotovo vprašanja, ki jih imamo pred dejansko registracijo domene.

Zakaj vrhnja .si domena?


Vrhnja domena .si
Mnogi se najprej vprašate, ali izbrati .si domeno ali katero drugo vrhnjo domensko končnico. Strokovnjaki vam bodo zagotovo priporočili, da je za poslovanje v Sloveniji zelo pomembna domena .si. Zakaj?

Vrhnja domena spletnim obiskovalcem že takoj daje slutiti, kje se spletna stran oziroma posel nahaja. Domena .si pomeni, da je posel po vsej verjetnosti v Sloveniji. To je vsekakor pomemben podatek za tistega, ki obišče spletno stran. Slovenska vrhnja .si domena je zato najbolj priljubljena vrhnja domena pri nas, tesno ji sledi domenska končnica .com, kmalu za njo pa je .net.

.si domena pomembna tudi za iskalnike


Ne le, da ljudje vedo, kje se vaš posel nahaja, marveč je domena .si pomembna tudi zaradi iskalnikov. Največji spletni iskalnik Google bo takoj vedel, zaradi .si domene, da je vaš posel v Sloveniji, kar bo zagotovo dobro tudi za vašo spletno optimizacijo strani, saj bodo rezultati iskanja prilagojeni domačim spletnim uporabnikom. Sicer pri optimizaciji domene ključno vlogo igra tudi njeno ime, ki je vsekakor na prednostni listi pri izbiri prave domene. Strokovnjaki pa vam bodo za poslovanje v Sloveniji vedno priporočili, da izberete vrhnjo domeno .si.

Google iskalnik
Google bo takoj vedel, da je .si domena namenjena slovenskemu občinstvu.

Najbolje je, da si naredite načrt, in sicer, da najprej izberete, katero vrhnjo domeno želite. Nato izberite pravo ime domene, katero si bodo ljudje lahko zapomnili. Preverite, če je domena prosta in jo registrirajte. Tako preprosto je!

sreda, 1. julij 2015

Ali vaše podjetje potrebuje spletno stran?

Vsekakor živimo v dobi moderne tehnologije in tehnološkega napredka, tako da je spletna stran res najmanj, kar lahko storite za svoje podjetje. Čas, ko se je spletna stran postavljala samo za okras, je davno mimo, in njena namembnost ter uporabnost sta samo še narasli.
Spletna stran
Že imate spletno stran?

Velika večina potrošnikov išče informacije prek spleta, zato če niste zagrabili svojega kosa spletne pogače, ste vsekakor naredili veliko napako in izgubljate ogromno potencialnih kupcev. V Sloveniji je že več kot 75% celotnega prebivalstva aktivnega na svetovnem spletu, tako da vam omogoča daleč največjo bazo potencialnih strank in z malo truda jih lahko poceni tudi dosežete.

Izdelava spletne strani je bila v preteklosti izjemno draga in prav zaradi finančnega bremena se veliko podjetij ni odločilo zanjo, a stvari se spreminjajo in prihajajo raznorazni CMS sistemi, ki vam omogočajo izjemno lahko, hitro in pa predvsem poceni postavitev lastne strani. Še vseeno vas najprej čaka registracija domene, saj se mora spletišče nahajati na nekem spletnem naslovu.

CMS sistemi
CMS sistemi poenostavijo izdelavo spletne strani.

Če ste vsaj malo tehnološko naravnani, boste lahko nekaj stvari tudi uredili sami in tako še dodatno prihranili. Poleg domene ter same izdelave spletne strani boste potrebovali še spletni prostor, kjer bo vaša spletna stran tudi dosegljiva. Ta storitev se imenuje gostovanje spletnih strani, poskrbi pa za to, da bo vaše spletno mesto dosegljivo 'non-stop', tako da vas bodo potencialne stranke lahko kadarkoli poiskale.

Spletno gostovanje se plačuje letno in za kakšno osnovno stran ne bo predstavljalo nekega velikega stroška, če boste le našli pravega ponudnika. Vsekakor pa naj ne bo vaš kriterij samo cena, tako da si prej malce prebrskajte po spletu in preučite področje. Boste pa vsekakor dolgoročno prihranili nekaj denarja, če boste zakupili gostovanje vaše spletne strani za nekaj let vnaprej.

Domena in spletno gostovanje
Potrebovali boste domeno in spletno gostovanje.

Poleg gostovanja vaše strani boste potrebovali tudi naslov za vašo spletno stran – domeno. Naslovu vaše spletne strani pravimo domena in jo lahko registrirate pri kateremukoli registrarju na spletu. Cene so odvisne od različnih končnic (.com, .net, .si,…) in pa časa zakupa (1 leto ali več). Za slovenski trg vam vsekakor priporočamo domačo .si končnico, pametno pa je zakupiti tudi nekaj najbolj priljubljenih (.com, .net), da vam ne bi konkurenca ponagajala in registrirala vaše spletno ime.

Če torej imate podjetje, niste pa še prisotni na svetovnem spletu, sploh ni važno, v kateri dejavnosti ste. Čim prej se odločite za izdelavo spletne strani, saj si boste z njo zgradili novo bazo strank, pa tudi vaš ugled bo večji, če boste imeli izdelano kakovostno spletno stran. In ne pozabite – registracija domene in zakup prostora na strežniku (spletno gostovanje) sta prva koraka, ki ju morate storiti.