sreda, 1. julij 2015

Ali vaše podjetje potrebuje spletno stran?

Vsekakor živimo v dobi moderne tehnologije in tehnološkega napredka, tako da je spletna stran res najmanj, kar lahko storite za svoje podjetje. Čas, ko se je spletna stran postavljala samo za okras, je davno mimo, in njena namembnost ter uporabnost sta samo še narasli.
Spletna stran
Že imate spletno stran?

Velika večina potrošnikov išče informacije prek spleta, zato če niste zagrabili svojega kosa spletne pogače, ste vsekakor naredili veliko napako in izgubljate ogromno potencialnih kupcev. V Sloveniji je že več kot 75% celotnega prebivalstva aktivnega na svetovnem spletu, tako da vam omogoča daleč največjo bazo potencialnih strank in z malo truda jih lahko poceni tudi dosežete.

Izdelava spletne strani je bila v preteklosti izjemno draga in prav zaradi finančnega bremena se veliko podjetij ni odločilo zanjo, a stvari se spreminjajo in prihajajo raznorazni CMS sistemi, ki vam omogočajo izjemno lahko, hitro in pa predvsem poceni postavitev lastne strani. Še vseeno vas najprej čaka registracija domene, saj se mora spletišče nahajati na nekem spletnem naslovu.

CMS sistemi
CMS sistemi poenostavijo izdelavo spletne strani.

Če ste vsaj malo tehnološko naravnani, boste lahko nekaj stvari tudi uredili sami in tako še dodatno prihranili. Poleg domene ter same izdelave spletne strani boste potrebovali še spletni prostor, kjer bo vaša spletna stran tudi dosegljiva. Ta storitev se imenuje gostovanje spletnih strani, poskrbi pa za to, da bo vaše spletno mesto dosegljivo 'non-stop', tako da vas bodo potencialne stranke lahko kadarkoli poiskale.

Spletno gostovanje se plačuje letno in za kakšno osnovno stran ne bo predstavljalo nekega velikega stroška, če boste le našli pravega ponudnika. Vsekakor pa naj ne bo vaš kriterij samo cena, tako da si prej malce prebrskajte po spletu in preučite področje. Boste pa vsekakor dolgoročno prihranili nekaj denarja, če boste zakupili gostovanje vaše spletne strani za nekaj let vnaprej.

Domena in spletno gostovanje
Potrebovali boste domeno in spletno gostovanje.

Poleg gostovanja vaše strani boste potrebovali tudi naslov za vašo spletno stran – domeno. Naslovu vaše spletne strani pravimo domena in jo lahko registrirate pri kateremukoli registrarju na spletu. Cene so odvisne od različnih končnic (.com, .net, .si,…) in pa časa zakupa (1 leto ali več). Za slovenski trg vam vsekakor priporočamo domačo .si končnico, pametno pa je zakupiti tudi nekaj najbolj priljubljenih (.com, .net), da vam ne bi konkurenca ponagajala in registrirala vaše spletno ime.

Če torej imate podjetje, niste pa še prisotni na svetovnem spletu, sploh ni važno, v kateri dejavnosti ste. Čim prej se odločite za izdelavo spletne strani, saj si boste z njo zgradili novo bazo strank, pa tudi vaš ugled bo večji, če boste imeli izdelano kakovostno spletno stran. In ne pozabite – registracija domene in zakup prostora na strežniku (spletno gostovanje) sta prva koraka, ki ju morate storiti.