torek, 24. februar 2015

Je .com domena najboljša izbira?

Domene s končnico .com so najbolj razširjene, najbolj prepoznavne in verjetno tudi najstarejše, ni pa nujno, da so tudi najboljša izbira. Vse je odvisno od tega, komu bo vaša spletna stran namenjena, saj je rangiranje iskanih zadetkov odvisno tudi od končnice domene. Ker predvidevam, da si želite biti čim bolj pri vrhu, si preberite spodnje nasvete in potem premislite, katera končnica bo za vas najbolj primerna.

Različne končnice domen imajo svoje razloge


Če že ne zaradi drugega, pa zaradi tega, da se iskalniki in njihovi algoritmi po njih lažje orientirajo po tem, na katero državo se nanaša spletna stran. Verjetnost, da se boste odločili za .it ali .au končnico je zelo majhna, razen če ne vzpostavljate spletišča, ki ciljajo na italijanski ali avstralski trg.

.com domena
.com domena velja za daleč najbolj priljubljeno

S tem smo dobili tudi prvo lastnost domenskih končnic in površen odgovor na vprašanje, zakaj .com domena ni vedno najboljša izbira: je preveč splošno in globalno usmerjena. Če ciljate na globalni trg, potem ni nobenega dvoma, da je to prva izbira, za bolj specifične in nišne trge pa prilagodite tudi domensko končnico, morda celo s katero izmed sodobnih opcij (.bar, .shop, .retail itd.).

Najboljše .com domene so zasedene že leta


Če pa še niso, vam jih bodo želeli prodati za mastne denarje, ki pa jih verjetno nimate. Mimogrede, trgovanje z domenami je lahko donosen posel, za najboljše so nekateri pripravljeni odšteti tudi po več sto tisoč dolarjev ali celo več kot milijon. Brez heca!

Drage .com domene
.com domene so lahko zelo drage

Če menite, da je .com domena za vas prava izbira, a so vse najboljše kombinacije zasedene, se lahko brez večjih zadržkov odločite tudi za .net končnico in boste še zmeraj dosegli enake rezultate. Končnica .net je primerna tudi za slovenske strani.

Vseeno pa ne pozabite, da ni samo končnica tista, ki vas bo dvignila ali »podrla«. Z dobro vsebino in s spletno stranjo, ki bo imelo dobro zasnovano uporabniško izkušnjo, se bo .com domena lahko odlično obnesla tudi na slovenski spletni strani. Naj vam bo kvalitetna vsebina na strani vedno osnovno vodilo.

četrtek, 12. februar 2015

Kako poiskati prosto domeno?

Dobre proste domene so čedalje bolj redke, zato morate včasih kar dobro razgibati možgane, preden pridete do optimalne rešitve. V tem prispevku vam bomo pokazali, kako lahko najbolj učinkovito preverite, ali je želena domena prosta ali ne, še preden si ustvarite velikopotezne načrte za domeno, ki je v resnici zasedena.

Proste domene

Domeno preprosto poguglajte



Ni najbolj zanesljiv vir preverjanja, ali je prosta domena ali ne, je pa verjetno najbolj instinktiven del procesa. Vsi smo že tako iskali proste domene! Če ne boste dobili točnega zadetka, boste dobili vsaj približen občutek, koliko interesa in konkurence je na izbranih ključnih besedah. Včasih je konkurenca tako močna, da boste le s težavo prišli zraven. Ampak da se, zagotovo!

Proste domene najlažje preverite pri tistih, ki jih prodajajo


Ko boste v okence vpisali izbrano domeno, bo sistem avtomatsko preveril, ali je izbrana kombinacija na voljo. To je najbolj zanesljiv vir preverjanja, saj je tehnično nemogoče, da bi prišlo do tega, da bi kupili domeno, ki ni prosta. Če pa je izbrana kombinacija ali beseda že zasedena, večina naprednih sistemov avtomatsko ponudi možnost nakupa proste domene z drugo končnico.  Potem pa premislite, koliko se vam to zares splača in koliko bi taka sprememba lahko vplivala na optimizacijo spletne strani ali pa na celotni vtis – če se gre za profitno dejavnost si verjetno navkljub vsemu ne boste izbrali .org končnice.

Je iskanje proste domene loterija?

Prosta domena s .com končnico je včasih postala že prava loterija, za .si pa je izbira še nekoliko lažja, a spet je odvisno od tega, na kateri trg ciljate. Ko kupujete domeno, se potrudite, da bo ta lahka in enostavna si za zapomniti, končnica pa naj se nanaša na državo, na katero ciljate, recimo .si za Slovenijo, .it za Italijo in .com za globalne spletne strani.

Pa ne pozabite si vzeti dovolj časa za raziskovanje!