četrtek, 12. februar 2015

Kako poiskati prosto domeno?

Dobre proste domene so čedalje bolj redke, zato morate včasih kar dobro razgibati možgane, preden pridete do optimalne rešitve. V tem prispevku vam bomo pokazali, kako lahko najbolj učinkovito preverite, ali je želena domena prosta ali ne, še preden si ustvarite velikopotezne načrte za domeno, ki je v resnici zasedena.

Proste domene

Domeno preprosto poguglajte



Ni najbolj zanesljiv vir preverjanja, ali je prosta domena ali ne, je pa verjetno najbolj instinktiven del procesa. Vsi smo že tako iskali proste domene! Če ne boste dobili točnega zadetka, boste dobili vsaj približen občutek, koliko interesa in konkurence je na izbranih ključnih besedah. Včasih je konkurenca tako močna, da boste le s težavo prišli zraven. Ampak da se, zagotovo!

Proste domene najlažje preverite pri tistih, ki jih prodajajo


Ko boste v okence vpisali izbrano domeno, bo sistem avtomatsko preveril, ali je izbrana kombinacija na voljo. To je najbolj zanesljiv vir preverjanja, saj je tehnično nemogoče, da bi prišlo do tega, da bi kupili domeno, ki ni prosta. Če pa je izbrana kombinacija ali beseda že zasedena, večina naprednih sistemov avtomatsko ponudi možnost nakupa proste domene z drugo končnico.  Potem pa premislite, koliko se vam to zares splača in koliko bi taka sprememba lahko vplivala na optimizacijo spletne strani ali pa na celotni vtis – če se gre za profitno dejavnost si verjetno navkljub vsemu ne boste izbrali .org končnice.

Je iskanje proste domene loterija?

Prosta domena s .com končnico je včasih postala že prava loterija, za .si pa je izbira še nekoliko lažja, a spet je odvisno od tega, na kateri trg ciljate. Ko kupujete domeno, se potrudite, da bo ta lahka in enostavna si za zapomniti, končnica pa naj se nanaša na državo, na katero ciljate, recimo .si za Slovenijo, .it za Italijo in .com za globalne spletne strani.

Pa ne pozabite si vzeti dovolj časa za raziskovanje!