torek, 28. februar 2017

Poznate domenske končnice?

V današnjem prispevku vam bomo razložili, kaj pomenijo posamezne domenske končnice in zakaj se uporabljajo.

.net (network)


Domenska končnica .net je ena izmed številnih generičnih top-level domen (TLD). Izpeljana je iz besede network, kar v slovenskem jeziku pomeni mreža. Sprva so jo koristila predvsem razna infrastrukturna podjetja in organizacije, povezane s spletnimi storitvami. Za domensko končnico .net ni bilo nikoli kakršnih koli omejitev glede registracije.

Domenska končnica .net

Danes se končnica .net uporablja v povsem splošne namene, še vedno pa je zelo popularna pri omrežnih operaterjih. Za .net končnico lahko rečemo, da predstavlja najboljšo alternativo končnici .com, saj je slednjih registriranih največ, medtem ko je vrhnja domena .net na drugem mestu.

.com (commercial)


Tudi vrhnja domena .com je generična. Izhaja iz angleške besede commercial, kar že takoj daje vedeti, da je domena mišljena za uporabo v tržne namene. Končnico so najprej registrirale le trgovine in trgovska podjetja, nato pa so jo, podobno kot domenski končnici .net in .org, pričeli uporabljati množično. Danes vrhnja domena .com velja za daleč najbolj priljubljeno, saj jih je registriranih že krepko preko 100 milijonov.

.org (organization)


Kot .com in .net je tudi domenska končnica .org generična. Kratica izhaja iz angleške besede organization. Domena je bila sprva namenjena zgolj neprofitnim organizacijam, danes pa jo registrirajo praktično vsi, predvsem pa šole, skupnosti in raznovrstna podjetja oz. organizacije. Danes je registriranih več kot 10 milijonov .org domen.

.biz (business)


Vrhnja domena .biz je nekoliko mlajša generična domena, za katero se največkrat odločajo podjetja in manjši podjetniki, ki se ukvarjajo s takšnimi ali drugačnimi posli. Kratica .biz izhaja iz angleške besede business. Zanimivo je, da so kratico .biz ustvarili z namenom razbremenitve vrhnje domene .com, a priznati je treba, da končnica .com ostaja daleč najbolj priljubljena. Posebnih omejitev glede registracije domene .biz ni.

.eu (European union)


Nacionalna domenska končnica .eu je bila ustvarjena leta 2005. Vrhnjo domeno .eu lahko registrirajo organizacije in prebivalci v mejah Evropske unije.

Domenska končnica .eu


Zdi se, da končnica postaja vse bolj priljubljena, predvsem za spletna mesta, ki ciljajo na več trgov znotraj Evrope. Gre za četrto najbolj popularno nacionalno končnico v Evropi, pred njo so le .de, .uk in .nl.

.si (Slovenia)


Vrhnja domena .si je nacionalna domena Slovenije. Domensko končnico ureja ARNES. Pri nas je izjemno popularna, saj beseda si predstavlja tudi glagol biti v drugi osebi. Tako lahko z združevanjem imena domene in domenske končnice ustvarjamo zanimive domene, kot so npr. lepa.si, zadovoljna.si, plesalec.si itd.

.gov (government)


Kratica izhaja iz angleške besede government, kar v slovenščini pomeni vlada. Kot pove že njeno dolgo ime, se vrhnja domena uporablja za potrebe državnih vladnih enot. Registracija s strani fizičnih oseb ali podjetij tako ni mogoča, registrirajo jo lahko zgolj državne ustanove.

.edu (education)


Domenska končnica .edu izhaja iz besede education oz. izobraževanje. Ustanovljena je bila v izobraževalne namene – sprva zgolj za institucije v ZDA.

.info (information)


Končnica .info je izpeljana iz angleške besede information – domena se torej nanaša na informacije. Domensko končnico naj bi torej uporabljale predvsem spletne strani, ki obiskovalcem želijo podajati nasvete in koristne informacije. Vrhnjo domeno .info lahko registrira kdorkoli, saj nima nikakršnih omejitev.

Domenska končnica .info

Poleg zgoraj opisanih obstaja tudi veliko domenskih končnic, ki predstavljajo posamezne države. V spodnjem seznamu naštevamo nekaj pogostih:
  • .us – ZDA
  • .co.uk – Velika Britanija
  • .es – Španija
  • .hr – Hrvaška
  • .ba – BiH
  • .au – Avstralija
  • .fr – Francija
  • .hu – Madžarska
  • .ro – Romunija
  • .ru – Rusija
  • .de – Nemčija
  • .jp – Japonska

četrtek, 2. februar 2017

Razmišljate o registraciji domene .blog?

Težave z domenami niso namišljene. Če želite domeno s končnico .si ali osnovno generično končnico (.com, .net, .org, .info), boste ugotovili, da so uporabljene že vse domene, ki so primerne ali logične za vaš posel oziroma spletno stran. Prav zato so se pričele že pred skoraj dvajsetimi leti pojavljati še druge končnice – poznamo .tv, .travel, .club in še marsikatero drugo, ki pa se niso najbolje prijele. Vsekakor lahko zapišemo, da niti približno niso prva izbira. Kot taka pa naj bi se uveljavila domenska končnica .blog. Tudi vi zato že razmišljate o njeni registraciji?

Komu se »izplača« registracija domene .blog?


V prvi vrsti se bodo za domeno .blog odločali blogerji, poleg piscev spletnih dnevnikov pa verjetno tudi tisti, ki si želijo podporne bloge za potrebe spletne optimizacije. Prvim je ta domena pisana na kožo zato, ker bo že zaradi domenske končnice jasno, za kakšno vsebino gre. Gledano s stališča slovenskega jezika pa bo ta verjetno odlično sprejeta tudi zato, ker je beseda blog pri nas dobro uveljavljena – za razliko od nekaterih drugih domenskih končnic (na primer .cc), ki se pri nas zaradi nejasnosti in specifičnosti pomena niso prijele.

Domena blog

Prav tako domenska končnica .blog (več o njej TUKAJ) odpira možnost, da pridemo do imen domen, ki so z drugimi generičnimi ali našo nacionalno .si že zasedene. Velja se torej podvizati in si zagotoviti domeno z imenom, ki je logična za posamezno dejavnost ali tematiko, ter jo registrirati s končnico .blog.

Seveda se pri tem poraja vprašanje, kako se bo končnica .blog obnesla pri tem, da nam zagotovi dobre rezultate oziroma uvrščanje pri iskanjih, saj je to bistveno za obiskanost spletne strani. S stališča Googla ni težav: nove domenske končnice se obravnavajo enako kot vse ostale. Dobro pa je to, da za spletno stranjo, postavljeno na domeni .blog, stoji sistem WordPress, ki je bil v osnovi razvit prav za potrebe bloganja. In glede na njegovo uspešnost ni dvoma, da ne bi bile te domene dobre in imele velik potencial.

Prednosti domenske končnice .blog


Nova končnica vam torej omogoča, da končno pridete do imena spletne strani, kot ste jo od nekdaj želeli, pa vam ni bila na voljo, saj jo je že uporabljal ali zgolj imel registrirano nekdo drug. Uporabiti jo velja takrat, kadar imate stran z drugo končnico, vendar je spletni blog njen bistveni del – in ga torej lahko s pomočjo nove končnice še bolj uveljavite. Ravno tako pride prav, če se vaš blog vsebinsko oddaljuje od ostalih vsebin na strani in bi ju veljalo ločiti.

Seveda pa boste gotovo našli še druge prednosti, ki so specifične in vezane zgolj na vašo spletno stran, zgolj na vaše vsebine ter vaše podjetje.