četrtek, 30. november 2017

Kako je s podaljšanjem domene?

Podaljšanje domene je obveznost, ki je ne smete zamuditi, sicer lahko ta spodrsljaj drago plačate in izgubite svoje spletno mesto. Če imate nekoga, ki skrbi za vašo spletno stran, jo ureja in vzdržuje, potem verjetno ne bo problema. Če pa ste sami mojster za vse, se lahko hitro zgodi, da boste podaljšanje domene spregledali. No, s pravo organizacijo se nimate česa bati.

Načeloma se zelo redko zgodi, da bi pozabili na podaljšanje domene.


Če že ne zaradi drugega pa zato, ker boste vsaj en mesec prej dobili sistemsko sporočilo od svojega registrarja. Potem je vse, kar morate storiti, to, da se vpišete v sistem in kliknete na ustrezen gumb za podaljšanje domene. Skratka, izjemno enostaven postopek, pri katerem ne morete storiti nobene usodne napake. Vsak sistem oz. posrednik ima verjetno svoj specifičen način, a v bistvu so si vsi zelo podobni.

Podaljšanje domene


Težava se lahko pojavi pri registrarjih, ki opozoril pred potekom domene ne pošiljajo. Takšnih je na srečo zelo malo, vendar se še vedno najdejo. Če opazite, da imate domeno registrirano pri enem izmed teh, jo po hitrem postopku prenesite k drugemu, boljšemu in bolj odgovornemu registrarju.

Ste tudi vi eni izmed tistih, ki podaljšujete domene tik pred zdajci?

Vsi verjetno čakamo na sistemsko obvestilo, malokdo pa ve, da lahko domeno podaljšamo tudi že pol leta pred njenim dejanskim potekom. Za tiste, ki ste bolj organizirane sorte in imate radi vse pod kontrolo (beri: ne čakate, da vam teče voda v grlo), je to gotovo lahko koristna informacija.

Ko zakupite domeno, jo imate običajno v lasti za eno leto, nakup za krajše obdobje, recimo nekaj mesecev, ni možen. Odvisno sicer od tega, kakšne plane imate in zakaj jo potrebujete, lahko domeno registrirate tudi za več let. To je zlasti praktično takrat, ko imate s spletno stranjo resne namene in jo razumete kot dolgoročen cilj – potem je vsakoletno podaljšanje domene samo še dodatna obveznost, ki vam obvisi nad glavo. Veliko bolj smiselno je, da jo že v začetku zakupite za daljše obdobje in to pri preverjenem ponudniku, ki bo poskrbel tudi za pravočasno obveščanje o njenem poteku.

ponedeljek, 9. oktober 2017

12 najbolj priljubljenih tematskih domen

Ste vedeli, da obstaja več kot 1.000 domenskih končnic? Ločimo jih na generične, tematske in nacionalne. V današnji objavi bomo pogledali, katere so najbolj priljubljene tematske domene in kaj so njihove glavne značilnosti.

12. TECH

Na seznamu najbolj priljubljenih tematskih domen je na 12. mestu domena .TECH. Na voljo je od marca 2015, od takrat je zabeležila že več kot 278.000 registracij. Primerna je predvsem za tehnološka ter računalniška podjetja in spletne strani, ki pokrivajo različna področja računalništva.

11. SHOP

Domena .SHOP je na voljo šele dobro leto (od maja 2016), a že beleži preko 307.000 registracij. Razlog za njeno priljubljenost je v tem, da je odlična izbira za vsako spletno trgovino, ne glede na to, katere produkte prodaja. Spletni uporabniki iz imena domene takoj prepoznajo, kakšne vrste je stran na takšni domeni. Te prednosti se zavedajo tudi lastniki spletnih trgovin, zato se pogosto odločajo za njeno registracijo.

10. MEN

Domena .MEN je primerna za vse spletne strani, ki so namenjene predvsem moškim. Moda, kozmetika, nasveti, vse to in še več lahko predstavite pod domeno, ki beleži že preko 422.000 registracij. Če se želite predstaviti svoji ciljni publiki na unikaten način, je domena .MEN pravi način.

9. SITE

Od marca 2015 lahko registrirate domeno .SITE. Ta domena predstavlja odlično alternativo, če je želena domena .COM že zasedena. Da gre za popularno in zaupanja vredno domeno priča podatek, da je do danes zabeležila že več kot 461.000 registracij.

8. BID

Na našem seznamu je ena najstarejših domen, čeprav je na voljo šele od marca 2014. Za domeno .BID se odločajo podjetja, ki izvajajo dražbe, različne trgovine in strani, ki so namenjene prodaji. Uvrstila se je na 8. mesto našega seznama, saj je zabeležila že 486.000 registracij.

7. WANG

Wang je kitajska beseda, ki ima različne pomene: portal, spletna stran, kralj itn. Poleg tega pa je Wang drug najbolj pogost priimek v tej državi. Kitajska predstavlja kar 44 % spletne populacije, zato se boste lahko s to domeno učinkovito predstavili na lokalnem trgu.

6. ONLINE

Lahko bi reki, da je .ONLINE zelo podobna domeni .SITE, saj je prav tako primerna za večino spletnih strani, trgovin in blogov, ne glede na področje ustvarjanja. Tako kot domena .SITE je na voljo od marca 2015, je pa od nje bolj priljubljena, saj je zabeležila že 717.000 registracij.

5. CLUB

Prva domena na seznamu, ki je presegla milijon registracij, je .CLUB. Gre za domeno, ki je odlična izbira za vse vrste klubov. Če imate nočni, športni, hobi ali kakšen drug klub, potem je ta domena vsekakor prava izbira za vašo spletno predstavitev.

4. WIN

Za spletne stavnice in spletne strani, ki pokrivajo področje športa, je od marca 2015 na voljo domena .WIN. Zanjo se je odločila marsikatera globalno prepoznana stavnica, ki z njo še povečala spletno prepoznavnost. Postanite zmagovalec tudi vi in registrirajte svojo domeno .WIN.

3. TOP

Smo že med top tremi domenami na našem seznamu. In med njimi je tudi domena .TOP, ki beleži 2.134.000 registracij. Zanjo se odločajo lastniki spletnih strani ali blogov, ki ponujajo rešitve in načine, kako postati boljši na posameznem področju. Morda boste z njeno registracijo tudi vi prišli na vrh?

2. LOAN

Denar je sveta vladar, močno pa je seveda zastopan tudi na spletu. Z 2.152.000 registracijami .LOAN velja za 2. najbolj popularno tematsko domeno na svetu. Za njeno registracijo se odločajo poslovalnice, banke in spletne strani, ki ponujajo finančne nasvete.

1. XYZ

Najbolj popularna med vsemi domenami je z 2.267.000 registracij .XYZ. Razlog v njeni popularnosti je izjemen doseg te domene, ki ga doseže s svojo unikatnostjo. Prvotno predstavlja tri generacije X, Y in Z, primerna pa je za vse spletne stani, ne glede na področje ustvarjanja.

Ste prepoznali prednosti najbolj priljubljenih tematskih domen in želite tudi sami registrirati katero od njih? Pri slovenskem ponudniku NEOSERV so vam na voljo vse iz današnje objave in to po izjemno ugodnih cenah!

sreda, 19. julij 2017

Registracija domene – dobro je vedeti

Na blogu smo o domenah in domenskih končnicah napisali že zelo veliko, nismo pa še podali konkretnih nasvetov, kako izbrati domeno in jo nato tudi registrirati. Današnji članek je torej zelo pomemben, saj vam bo v veliko pomoč pri izbiri domenskega imena ter končnice, prav tako pa boste izvedeli, kako poteka registracija domene in kje jo lahko opravite.

Kako izbrati domensko ime?


Ko izbirate ime za svojo domeno, morate biti pozorni na številne dejavnike. Če jih ne boste upoštevali, se lahko zgodi, da registrirate domeno, za katero boste že kmalu po registraciji obžalovali, da niste registrirali druge. Upoštevajte torej naslednje:

1. Domena naj bo sestavljena iz največ dveh besed. Veliko bolje sicer je, če je sestavljena iz le ene besede, vendar včasih zaradi zasedenosti domen to enostavno ni mogoče.

2. Če boste registrirali domeno z dvema besedama, se vam bo pojavilo vprašanje, ali vmes vstaviti črtico (vezaj) ali ne. Svetujemo vam, da tega ne naredite, razen če bi bilo brez vezaja zelo težko doumeti, iz katerih besed je sestavljena domena.

Domensko ime
3. Kako pa je s šumniki? Ali praksa kaže, da se obnesejo dobro? Žal ne, zato vam priporočamo, da šumnikov ne vključujete v domensko ime. Ne le, da uporabniki, ko slišijo domeno s šumnikom, avtomatsko v brskalnik vpišejo domeno brez šumnika, temveč se lahko pojavijo tudi težave, povezane s prejemanjem in pošiljanjem elektronske pošte.

4. Ko izbirate domeno za potrebe podjetja, je izbira enostavna. Domena naj ima enako ime, kot ste poimenovali svoje podjetje. Je domena žal že zasedena? V tem primeru se odločite za drugo domensko končnico (več o njeni izbiri si preberite v nadaljevanju), lahko pa v ime dodate dejavnost, s katero se vaše podjetje ukvarja.

Kako izbrati domensko končnico?


Tako, zdaj ko veste, kako izbrati ime domene, pa razložimo še, kako izbrati domensko končnico. Tudi od nje bo namreč odvisno, kako uspešna bo vaša spletna stran. Pri izbiri domenske končnice upoštevajte naslednje:

1. Za spletno stran v slovenščini lahko zapišemo, da je najbolje izbrati končnico .si, saj gre za nacionalno domeno Slovenije. Alternativno izberite .com ali .net, vendar če se le da, si priskrbite končnico .si.

Domenske končnice2. Podobno velja za druge jezike. V primeru, da si lahko zagotovite ustrezno nacionalno končnico (na primer .it za Italijo), registrirajte to, za spletno stran v angleščini pa bo najbolje izbrati .com.

3. V zadnjih letih se je pojavilo zelo veliko tematskih domen, ki zaenkrat še niso množično uporabljene. Z njimi ni prav nič narobe, vendar bo očitno moralo preteči še nekaj vode, da se bo uporaba novejših končnic prijela. Če želite s svojo spletno stranjo biti nekoliko posebni, vam priporočamo registracijo tematske domene.

4. Še en nasvet, ki je zelo pomemben, je ta, da je smiselno registrirati več istoimenskih domen. S tem se zavarujete pred konkurenco, ki bi sicer lahko registrirala domeno z drugo končnico in vam na ta način povzročala škodo. Hkrati lahko s »sekundarnih« domen naredite tudi preusmeritve na »primarno« in s tem poskrbite, da bodo obiskovalci, ki so vnesli napačno končnico, samodejno preusmerjeni na vašo spletno stran.

Kako in kje registrirati domeno?


Registracija domene je zelo enostavna, zato posebna razlaga o samem postopku niti ni potrebna. Gre namreč za spletni nakup, ki ga izvedete na strani registrarja. Najbrž vas bo zanimalo, ali se domeno splača registrirati pri domačem registrarju? Če želite registrirati domeno .si, boste v to tako ali drugače primorani, sicer pa vam tudi za registracijo katere druge domene priporočamo slovenskega registrarja.

Čeprav bo cena pri domačem registrarju morda malenkost višja kot pri tujem, pa boste morebitne težave lažje rešili s ponudnikom iz Slovenije. Komunicirali boste lahko v jeziku, ki vam je dobro poznan, hkrati pa boste lahko komunicirali prek telefona. Tako boste hitreje prejeli odgovore na svoja vprašanja ter hitreje rešili težave.

Želite registrirati domeno? Poiščite registrarja, izberite domeno, jo dodajte v košarico, vpišite svoje podatke in zaključite nakup. Le pogumno, vse je izjemno preprosto!

petek, 2. junij 2017

8 najpogostejših razlogov, zakaj pozabimo podaljšati svojo domeno

Če ste lastnik domene, se včasih zgodi, da pozabite na njeno podaljšanje. Že res, da vam večina ponudnikov, kjer ste registrirali svojo domeno, pred potekom pošlje sporočilo, a ga lahko hitro spregledate.

Ko domena poteče je za ponovno registracijo zopet dosegljiva vsem. Nekatere pa imajo možnost, da jih podaljšamo, tudi če je njihova registracija že potekla. Takšna domena se naprej znajde v obdobju karantene, ko jo lahko podaljša samo obstoječi lastnik. Obuditev domene iz tega obdobja je lahko povezana z dodatnimi stroški, ki jih določa glavni registrar. Kakšni so lahko stroški in koliko časa je lahko v karanteni, je odvisno od posamezne domene. Stanje domene v karanteni se ponavadi deli na dva dela:

Grace Period
Nekatere domene po neuspešnem podaljšanju najprej preidejo v obdobje Grace Period. Iz tega stanja domeno lahko obudi samo trenutni lastnik. Obuditev iz tega obdobja po navadi ni povezana z dodatnimi stroški. Plačate le podaljšanje domene po ceniku, ki ga določa registrar, kjer ste domeno kupili.

Redemption Grace Period
Pri večini domen velja, da če je niste podaljšali v Grace Period obdobju, le-ta preide v Redemption Grace Period. Obuditev večine domen iz tega obdobja je povezana z dodatnimi stroški, ki jih določa glavni registrar, pri katerem je bila domena izdana.

Domena pred iztekom

Naj še enkrat poudarimo, da ima vsaka domena svoja pravila glede karantene. Zato pri svojem registrarju preverite, kakšna veljajo za vašo domeno, v primeru, da je niste podaljšali pravočasno.

Seznam najpogostejših razlogov za nenamerno "nepodaljšanje" domene


Najpogostejši razlog je, da lastnik domene spregleda obvestilo registrarja, da bo domena potekla. Ostali razlogi za pretečeno domeno pa so:
  • Lastnik domene nima dostopa do e-maila, na katerega je prišlo obvestilo o podaljšanju.
  • Kreditna kartica je brez finančnih sredstev, zato se samodejno podaljšanje domene ni izvedlo.
  • Sporočilo o podaljšanju domene se je znašlo med nezaželeno e-pošto.
  • Oseba, ki je bila odgovorna za domene, je zapustila podjetje.
  • Lastnik domene ni imel vključene opcije: avtomatsko podaljšaj domeno.
  • Slab pregled nad lastništvom več domen.
  • Lastnik domene se ni mogel odločiti, ali bo domeno podaljšal ali ne.
Da se tudi vam ne bi zgodilo, da bi vaša domena potekla, je najbolj preprosto, da si v koledar zabeležite, do kdaj jo imate registrirano, da ne bo prišlo do neprijetne situacije ali celo dodatnih stroškov, ko boste podaljševali svojo domeno. Rešitev je lahko tudi večletna registracija oziroma podaljšanje domene. Nekatere lahko registrirate tudi za 10 let, tako se vsaj za nekaj časa izognete nevšečnostim s podaljševanjem domene.

ponedeljek, 3. april 2017

WHOIS zaščita – da ali ne?

Zaščita osebnih podatkov je zelo pomembna tudi na spletu. Ko registrirate domeno, morate navesti svoje osebne podatke ali podatke podjetja, ki postanejo vidni vsem, ki želijo preveriti lastništvo vaše domene.
Whois logotip
V primeru, da uporabljate katero od generičnih domen, na primer .COM, .NET ali .INFO, lahko občutljive podatke zakrijete s tako imenovano WHOIS zaščito.

Kaj je WHOIS?

WHOIS je imenik, ki hrani podatke o lastnikih vseh registriranih domen. Njegova uporaba omogoča:

  • Preprost pregled nad lastniki domen.
  • Potencialni kupec lažje kontaktira trenutnega lastnika domene.
  • Preverjanje statusa posamezne domene.


Kateri osebni in kontaktni podatki so vidni, lahko vidite na uradni strani https://www.whois.com/whois. Za primer bomo vzeli domeno, ki jo ponuja omenjena spletna stran – qq.com.

Whois podatki


Kot vidite, je od lastnika domen vidnih veliko podatkov. Morda se vam vse skupaj ne zdi nič spornega, a v primeru, da ste registrirali domeno kot fizična oseba, bodo vidni vaš domači naslov, telefonska številka in e-poštni naslov. Verjetno si ne želite, da bi bili ti podatki dostopni celemu svetu?

Za samo nekaj evrov na leto lahko te podatke uspešno zakrijete in se tako izognete potencialnim zlorabam vaših podatkov. Če ima spletna stran vklopljeno WHOIS zaščito, so namreč vidni samo podatki registrarja.

Kako uporabiti WHOIS zaščito?

Ko registrirate domeno, vam registrar ponudi še WHOIS zaščito, če jo izbrana domena podpira. Če ste domeno že registrirali in bi dodatno želeli vklopiti WHOIS zaščito, se obrnite na svojega registrarja. Strošek vklopa WHOIS zaščite ponavadi ni višji kot nekaj evrov.

V kolikor imate nastavljeno samodejno podaljševanje domene, bodite pri vsakem podaljšanju pozorni, da boste pri tem podaljšali tudi WHOIS zaščito.

torek, 28. februar 2017

Poznate domenske končnice?

V današnjem prispevku vam bomo razložili, kaj pomenijo posamezne domenske končnice in zakaj se uporabljajo.

.net (network)


Domenska končnica .net je ena izmed številnih generičnih top-level domen (TLD). Izpeljana je iz besede network, kar v slovenskem jeziku pomeni mreža. Sprva so jo koristila predvsem razna infrastrukturna podjetja in organizacije, povezane s spletnimi storitvami. Za domensko končnico .net ni bilo nikoli kakršnih koli omejitev glede registracije.

Domenska končnica .net

Danes se končnica .net uporablja v povsem splošne namene, še vedno pa je zelo popularna pri omrežnih operaterjih. Za .net končnico lahko rečemo, da predstavlja najboljšo alternativo končnici .com, saj je slednjih registriranih največ, medtem ko je vrhnja domena .net na drugem mestu.

.com (commercial)


Tudi vrhnja domena .com je generična. Izhaja iz angleške besede commercial, kar že takoj daje vedeti, da je domena mišljena za uporabo v tržne namene. Končnico so najprej registrirale le trgovine in trgovska podjetja, nato pa so jo, podobno kot domenski končnici .net in .org, pričeli uporabljati množično. Danes vrhnja domena .com velja za daleč najbolj priljubljeno, saj jih je registriranih že krepko preko 100 milijonov.

.org (organization)


Kot .com in .net je tudi domenska končnica .org generična. Kratica izhaja iz angleške besede organization. Domena je bila sprva namenjena zgolj neprofitnim organizacijam, danes pa jo registrirajo praktično vsi, predvsem pa šole, skupnosti in raznovrstna podjetja oz. organizacije. Danes je registriranih več kot 10 milijonov .org domen.

.biz (business)


Vrhnja domena .biz je nekoliko mlajša generična domena, za katero se največkrat odločajo podjetja in manjši podjetniki, ki se ukvarjajo s takšnimi ali drugačnimi posli. Kratica .biz izhaja iz angleške besede business. Zanimivo je, da so kratico .biz ustvarili z namenom razbremenitve vrhnje domene .com, a priznati je treba, da končnica .com ostaja daleč najbolj priljubljena. Posebnih omejitev glede registracije domene .biz ni.

.eu (European union)


Nacionalna domenska končnica .eu je bila ustvarjena leta 2005. Vrhnjo domeno .eu lahko registrirajo organizacije in prebivalci v mejah Evropske unije.

Domenska končnica .eu


Zdi se, da končnica postaja vse bolj priljubljena, predvsem za spletna mesta, ki ciljajo na več trgov znotraj Evrope. Gre za četrto najbolj popularno nacionalno končnico v Evropi, pred njo so le .de, .uk in .nl.

.si (Slovenia)


Vrhnja domena .si je nacionalna domena Slovenije. Domensko končnico ureja ARNES. Pri nas je izjemno popularna, saj beseda si predstavlja tudi glagol biti v drugi osebi. Tako lahko z združevanjem imena domene in domenske končnice ustvarjamo zanimive domene, kot so npr. lepa.si, zadovoljna.si, plesalec.si itd.

.gov (government)


Kratica izhaja iz angleške besede government, kar v slovenščini pomeni vlada. Kot pove že njeno dolgo ime, se vrhnja domena uporablja za potrebe državnih vladnih enot. Registracija s strani fizičnih oseb ali podjetij tako ni mogoča, registrirajo jo lahko zgolj državne ustanove.

.edu (education)


Domenska končnica .edu izhaja iz besede education oz. izobraževanje. Ustanovljena je bila v izobraževalne namene – sprva zgolj za institucije v ZDA.

.info (information)


Končnica .info je izpeljana iz angleške besede information – domena se torej nanaša na informacije. Domensko končnico naj bi torej uporabljale predvsem spletne strani, ki obiskovalcem želijo podajati nasvete in koristne informacije. Vrhnjo domeno .info lahko registrira kdorkoli, saj nima nikakršnih omejitev.

Domenska končnica .info

Poleg zgoraj opisanih obstaja tudi veliko domenskih končnic, ki predstavljajo posamezne države. V spodnjem seznamu naštevamo nekaj pogostih:
  • .us – ZDA
  • .co.uk – Velika Britanija
  • .es – Španija
  • .hr – Hrvaška
  • .ba – BiH
  • .au – Avstralija
  • .fr – Francija
  • .hu – Madžarska
  • .ro – Romunija
  • .ru – Rusija
  • .de – Nemčija
  • .jp – Japonska

četrtek, 2. februar 2017

Razmišljate o registraciji domene .blog?

Težave z domenami niso namišljene. Če želite domeno s končnico .si ali osnovno generično končnico (.com, .net, .org, .info), boste ugotovili, da so uporabljene že vse domene, ki so primerne ali logične za vaš posel oziroma spletno stran. Prav zato so se pričele že pred skoraj dvajsetimi leti pojavljati še druge končnice – poznamo .tv, .travel, .club in še marsikatero drugo, ki pa se niso najbolje prijele. Vsekakor lahko zapišemo, da niti približno niso prva izbira. Kot taka pa naj bi se uveljavila domenska končnica .blog. Tudi vi zato že razmišljate o njeni registraciji?

Komu se »izplača« registracija domene .blog?


V prvi vrsti se bodo za domeno .blog odločali blogerji, poleg piscev spletnih dnevnikov pa verjetno tudi tisti, ki si želijo podporne bloge za potrebe spletne optimizacije. Prvim je ta domena pisana na kožo zato, ker bo že zaradi domenske končnice jasno, za kakšno vsebino gre. Gledano s stališča slovenskega jezika pa bo ta verjetno odlično sprejeta tudi zato, ker je beseda blog pri nas dobro uveljavljena – za razliko od nekaterih drugih domenskih končnic (na primer .cc), ki se pri nas zaradi nejasnosti in specifičnosti pomena niso prijele.

Domena blog

Prav tako domenska končnica .blog (več o njej TUKAJ) odpira možnost, da pridemo do imen domen, ki so z drugimi generičnimi ali našo nacionalno .si že zasedene. Velja se torej podvizati in si zagotoviti domeno z imenom, ki je logična za posamezno dejavnost ali tematiko, ter jo registrirati s končnico .blog.

Seveda se pri tem poraja vprašanje, kako se bo končnica .blog obnesla pri tem, da nam zagotovi dobre rezultate oziroma uvrščanje pri iskanjih, saj je to bistveno za obiskanost spletne strani. S stališča Googla ni težav: nove domenske končnice se obravnavajo enako kot vse ostale. Dobro pa je to, da za spletno stranjo, postavljeno na domeni .blog, stoji sistem WordPress, ki je bil v osnovi razvit prav za potrebe bloganja. In glede na njegovo uspešnost ni dvoma, da ne bi bile te domene dobre in imele velik potencial.

Prednosti domenske končnice .blog


Nova končnica vam torej omogoča, da končno pridete do imena spletne strani, kot ste jo od nekdaj želeli, pa vam ni bila na voljo, saj jo je že uporabljal ali zgolj imel registrirano nekdo drug. Uporabiti jo velja takrat, kadar imate stran z drugo končnico, vendar je spletni blog njen bistveni del – in ga torej lahko s pomočjo nove končnice še bolj uveljavite. Ravno tako pride prav, če se vaš blog vsebinsko oddaljuje od ostalih vsebin na strani in bi ju veljalo ločiti.

Seveda pa boste gotovo našli še druge prednosti, ki so specifične in vezane zgolj na vašo spletno stran, zgolj na vaše vsebine ter vaše podjetje.