torek, 17. november 2015

Predstavljamo vam domeno .HOW

Nameravate postaviti spletno stran v angleškem jeziku, na kateri svojim obiskovalcem želite predajati znanje? Prepričani smo, da ste strokovnjak na svojem področju in da bi znanje radi širili med ljudi, a vse le ni tako enostavno, kot se morda zdi na prvi pogled. Konkurenca na svetovnem spletu je huda, zato se vsak novi lastnik spletnega mesta le stežka prebije do svojih obiskovalcev oziroma bralcev, ki redno spremljajo in prebirajo nove vsebine.

Predajanje znanja
Želite predajati znanje preko spleta?

Pomembno je, da se vas obiskovalci, ki na vašo stran »zaidejo« prek spletnega iskalnika, zlahka zapomnijo, saj tako obstaja precej višja verjetnost, da vas bodo v bodoče še kdaj obiskali. In kako izstopati med poplavo spletnih strani, kjer vsak želi predajati znanje, zraven pa morda zgraditi še seznam e-naslovov obiskovalcev ter z email marketingom kaj zaslužiti? Predvsem morate biti izvirni. Ne le pri oblikovanju spletišča in pisanju vsebin, temveč tudi pri izbiri domene. Čeprav je v večini primerov pomembnejši sestavni del domene njeno ime, pa lahko tudi s končnico opozorite nase in se prebijete iz množice povprečnežev.

Domena .HOW
Domena .HOW
Za bloge in spletne portale, prek katerih želite podajati koristne informacije in med ljudi širiti znanje, se ponuja možnost registracije vrhnje domene .HOW, kar v slovenskem jeziku pomeni »kako«.

Ste motivacijski trener? Učitelj glasbenega inštrumenta, ki bi rad pomagal vsem začetnikom, ki se z inštrumentom šele dobro spoznavajo? Ste morda nadarjena tekstopiska in verjamete, da s svojimi nasveti lahko pripomorete h kakovostnejšim spletnim zapisom? Morda želite postaviti splošni portal, kjer bi svoje znanje in izkušnje lahko prispevali prav vsi, ki se dobro spoznajo na svoje področje? Potem vsekakor razmislite o registraciji domene .HOW, ki postaja iz dneva v dan bolj popularna.

Zanimiv je podatek, kdo je vrhovni registrar domene .HOW. Gre za eno izmed največjih svetovnih korporacij Google Inc., ki je poleg domenske končnice .HOW vrhovni registrar tudi za domene .ADS, .APP, .BOO, .DAD, .DAY, .EAT, .ESQ, .FLY, .HERE, .HOW, .ING, .MEME, .MOV, .NEW, .PROF, .RSVP, .SOY, .ZIP in .みんな (.vsakdo po japonsko).

A ostanimo še malo pri domenski končnici .HOW. Trenutno domene še ni možno registrirati preko slovenskega registrarja, na voljo pa je kar 44 tujih registrarjev, pri katerih lahko pridete do svoje .HOW domene.

Cena domene .HOW
In kakšna je cena? Za eno leto boste morali odšteti nekoliko manj kot 30 €. Vsekakor več kot za .COM ali .NET domeno, a kot smo zapisali že na začetku – z domeno .HOW boste zagotovo izstopali iz množice povprečnežev, zaradi česar si bodo obiskovalci vašo spletno stran hitreje zapomnili. In glede na to, da je vrhovni registrar Google, lahko pričakujete vsaj tako dobro rangiranje domene v iskalniku kot to velja za .COM. Sicer pa naj po besedah Googla razlik ne bi bilo.

torek, 13. oktober 2015

Podaljšanje in prenos domene

Tako podaljšanje kot prenos domene sta enostavna postopka, ki jih lahko izvedete sami. Podaljšanje domene je praktično neizogibno, prenos domene pa poteka izključno na vašo željo. Razlogi so različni, več o tem v nadaljevanju.

Podaljšanje domene


Vaš registrar vas bo vedno avtomatsko obvestil, ko se bo bližal rok za podaljšanje domene, prav zaradi tega je NUJNO, da ko opravite registracijo domene, vnesete pravilen e-naslov oz. e-naslov, ki ga redno spremljate. Če imate registrirano samo eno domeno, je verjetno ne boste pozabili podaljšati, če pa jih imate več, lahko hitro kaj zamešate ali pozabite. Posledice pa so... hm, v najslabšem primeru izgubite celotno spletno stran in e-pošto, skratka »not good!«

Podaljšanje domene
Nikar ne čakajte na zadnji trenutek!

Domeno lahko podaljšate približno pol leta pred njenim potekom in hkrati enkrat letno, če jo imate zakupljeno za obdobje enega leta. Če ste jo zakupili za več let (kar vam tudi toplo priporočamo) vas bo sistem pravočasno obvestil, ko pride čas za podaljšanje domene.

Zakup domene za več let je cenovno bolj ugoden, sicer boste privarčevali samo nekaj evrov, ampak »kamen na kamen – palača«, pa tudi izognete se podaljševanju domene na letni ravni. Res je, da ni to noben zapleten postopek in ga uredite že s samo nekaj kliki, ampak zakaj bi vam nad glavo visela še ena dodatna obveznost, ki se ji lahko povsem preprosto izognete?

Prenos domene


Razlogi za prenos domene so različni, največkrat so povezani s praktičnostjo, in sicer, da imate vse na enem mestu, torej domeno in gostovanje, ali pa imate pri različnih ponudnikih zakupljene različne domene, ki bi jih zdaj radi spravili pod eno streho.

Prenos domene
Boste vse domene prenesli pod eno streho?

Spet boste potrebovali e-naslov, ki ste ga vnesli za registracijo domene. Prenos domene se lahko zakomplicira takrat, ko to urejate za stranko, ki se verjetno niti več ne spomni, pri katerem ponudniku ima registrirano domeno, kaj šele, kateri naslov je uporabila za registracijo. Kakorkoli, na srečo se da vse dokaj enostavno preveriti. Za začetek domeno vpišite v orodje PREVERI.SI, kjer se vam bodo izpisali podatki o nosilcu domene.

Verjetno ni potrebno posebej poudariti dejstva, da lahko prenos domene izvrši oz. potrdi samo nosilec domene, sicer si lahko predstavljate, kakšen kaos bi nastal. Zato, poudarjamo še enkrat, je kontaktni e-naslov, ki ga zaupate pri registraciji domene, v tem primeru spet odločilen.

In še nekaj: ko se odločite za prenos domene k drugemu registrarju, se datum registracije NE spremeni, tako da je naslednje leto nikar ne pozabite podaljšati v istem obdobju. Slednje velja za .si domene, medtem ko boste .com, .net in podobne tako ali tako morali ob prenosu podaljšati za dodatno leto.

A pozor! Prenos domene ni tako poljuben: če jo danes registrirate pri enem ponudniku, je ne morete že jutri prenesti k drugemu. Najbolje je, da o prenosu domene premišljujete takrat, ko jo želite tudi podaljšati, saj boste s tem rešili več muh na en mah. Hkrati pa ne čakajte do zadnjega dneva, saj se prenos domene lahko zavleče, kar pomeni, da če vam v tem času domena poteče, bo vaša spletna strani nekaj dni nedostopna.

torek, 15. september 2015

Za uspeh na nemškem trgu registrirajte domeno DE!

DE domena
Naložba v registracijo DE domene.
Je napočil čas, da svoj posel razširite na nemški trg? Odlično, priložnosti je veliko in prav gotovo vas čakajo tudi v Nemčiji. Pa že imate spletno stran v nemškem jeziku? Če je še nimate, bo zdaj pravi čas, da si jo čim hitreje priskrbite. Dobro jo načrtujte, naredite analizo ključnih besed (kaj v povezavi z vašimi izdelki ali storitvami spletni uporabniki sploh iščejo), nato pa registrirajte DE domeno.

Za prodor na nemški trg je DE domena daleč najboljša rešitev, saj so je nemški spletni uporabniki dobro vajeni in ji zato tudi najbolj zaupajo. Obenem se DE domene zelo dobro uvrščajo v nemškem google.de, prav tako tudi v avstrijskem google.at. Možni alternativi sta le domeni COM in NET, a naše mnenje je, da je DE daleč najbolj primerna.

Kdo lahko registrira DE domeno? Podatki, ki jih je moč najti na spletu, so si precej različni, zato marsikdo misli, da registracija DE domene sploh ni mogoče. Svetovno znan registrar Godaddy navaja, da lahko po sistemu »Kdor prej pride, prej melje,« DE domeno registrira vsakdo, ki ima naslov v Nemčiji. A to še ne pomeni, da je sami ne morete registrirati, saj imajo registrarji tako imenovane 'zaupnike' v Nemčiji, na katere je napisan administrativni naslov, vse pravice nosilca domene pa še vedno ostanejo vam.

Tako lahko DE domene registriramo tudi Slovenci in slovenska podjetja, ki želijo poslovanje razširiti na nemški trg. Priporočamo vam, da se obrnete na podjetje Neoserv, za katere lahko z gotovostjo trdimo, da je pri njih registracija DE domene možna, poleg tega pa tudi cenovno ugodna.

DENIC eG
DENIC eG - vrhovni registrar za DE domene

Z DE domenami upravlja vrhovni registrar DENIC eG, sicer pa so DE domene v svetu izredno priljubljene. Po najnovejših analizah naj bi bila DE domena po številu registracij uvrščena na 5. mesto, pred njo pa so domene COM, NET, RU in ORG.

torek, 25. avgust 2015

10 zanimivih dejstev o internetu

  1. Izraz 'WorldWideWeb' sta ob koncu leta 1990 skovala britanski računalničar Tim Berners-Lee in belgijski računalničar Robert Cailliau.

    Izumitelja svetovnega spleta
    Tim Berners-Lee (levo) in Robert Cailliau (desno).

  2. Rojstvo interneta sega v leto 1983, ko je bila 1. januarja razvita mreža ARPANET, sponzorirana s strani Pentagona.

  3. Pred splošno oz. komercialno rabo svetovnega spleta v poznih 80-ih letih je bil internet relativno majhna skupnost, ki so jo sestavljali znanstveniki s področja računalništva, vojaško in vladno osebje.

  4. Med najbolj priljubljene generične vrhnje domene sodijo COM (preko 100 milijonov registriranih domen), sledijo ji domenske končnice NET, ORG in BIZ.

  5. Do danes je internet dosegel prek 3 milijarde uporabnikov, kar predstavlja več kot 40 % svetovne populacije.

  6. Na svetovni splet je danes priključenih skoraj 9 milijard računalnikov in drugih naprav.

  7. Izraza 'internet' in 'www' nista identična. Internet je fizična infrastruktura, ki povezuje omrežja po vsem svetu, medtem ko je World Wide Web samo ena izmed mnogih poti za prenos podatkov – skozi niz znakov (URL).

  8. Neprofitna organizacija, ki skrbi za dodeljevanje domenskih imen in celotno koordinacijo domenskega sektorja, se imenuje ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

  9. V prvih letih, ko so internet pričele uporabljati množice, so bili strežniki v povprečju vsako leto bolj obremenjeni za faktor 10.

  10. Oče svetovnega spleta, Tim Berners - Lee iz Velike Britanije, je za svoj prispevek k razvoju interneta leta 2004 prijel viteški naziv.

torek, 21. julij 2015

Za poslovanje v Sloveniji izberite vrhnjo domeno .si

Želite postaviti spletno stran in se prek svetovnega spleta predstaviti Sloveniji? Potem zagotovo morate poznati nekaj postopkov, s katerimi boste uspešno spletno stran predstavili domačemu občinstvu. Verjetno že veste, da danes obstaja pregovor 'če vas ni na spletu, najverjetneje sploh ne obstajate'. To vsekakor drži, in če pripravljate lastno spletno stran, ste se tega očitno pravočasno pričeli zavedati.


Svetovni splet
Ali res še nimate svoje spletne strani?
Vendar, spletna stran mora nekje biti. Najprej potrebujete domeno in kasneje spletno gostovanje. Največkrat se težave pojavijo pri izbiranju prave domene. Katero domeno izbrati? Kakšno ime? Katero domensko končnico vzeti? Vse to in še več so zagotovo vprašanja, ki jih imamo pred dejansko registracijo domene.

Zakaj vrhnja .si domena?


Vrhnja domena .si
Mnogi se najprej vprašate, ali izbrati .si domeno ali katero drugo vrhnjo domensko končnico. Strokovnjaki vam bodo zagotovo priporočili, da je za poslovanje v Sloveniji zelo pomembna domena .si. Zakaj?

Vrhnja domena spletnim obiskovalcem že takoj daje slutiti, kje se spletna stran oziroma posel nahaja. Domena .si pomeni, da je posel po vsej verjetnosti v Sloveniji. To je vsekakor pomemben podatek za tistega, ki obišče spletno stran. Slovenska vrhnja .si domena je zato najbolj priljubljena vrhnja domena pri nas, tesno ji sledi domenska končnica .com, kmalu za njo pa je .net.

.si domena pomembna tudi za iskalnike


Ne le, da ljudje vedo, kje se vaš posel nahaja, marveč je domena .si pomembna tudi zaradi iskalnikov. Največji spletni iskalnik Google bo takoj vedel, zaradi .si domene, da je vaš posel v Sloveniji, kar bo zagotovo dobro tudi za vašo spletno optimizacijo strani, saj bodo rezultati iskanja prilagojeni domačim spletnim uporabnikom. Sicer pri optimizaciji domene ključno vlogo igra tudi njeno ime, ki je vsekakor na prednostni listi pri izbiri prave domene. Strokovnjaki pa vam bodo za poslovanje v Sloveniji vedno priporočili, da izberete vrhnjo domeno .si.

Google iskalnik
Google bo takoj vedel, da je .si domena namenjena slovenskemu občinstvu.

Najbolje je, da si naredite načrt, in sicer, da najprej izberete, katero vrhnjo domeno želite. Nato izberite pravo ime domene, katero si bodo ljudje lahko zapomnili. Preverite, če je domena prosta in jo registrirajte. Tako preprosto je!

sreda, 1. julij 2015

Ali vaše podjetje potrebuje spletno stran?

Vsekakor živimo v dobi moderne tehnologije in tehnološkega napredka, tako da je spletna stran res najmanj, kar lahko storite za svoje podjetje. Čas, ko se je spletna stran postavljala samo za okras, je davno mimo, in njena namembnost ter uporabnost sta samo še narasli.
Spletna stran
Že imate spletno stran?

Velika večina potrošnikov išče informacije prek spleta, zato če niste zagrabili svojega kosa spletne pogače, ste vsekakor naredili veliko napako in izgubljate ogromno potencialnih kupcev. V Sloveniji je že več kot 75% celotnega prebivalstva aktivnega na svetovnem spletu, tako da vam omogoča daleč največjo bazo potencialnih strank in z malo truda jih lahko poceni tudi dosežete.

Izdelava spletne strani je bila v preteklosti izjemno draga in prav zaradi finančnega bremena se veliko podjetij ni odločilo zanjo, a stvari se spreminjajo in prihajajo raznorazni CMS sistemi, ki vam omogočajo izjemno lahko, hitro in pa predvsem poceni postavitev lastne strani. Še vseeno vas najprej čaka registracija domene, saj se mora spletišče nahajati na nekem spletnem naslovu.

CMS sistemi
CMS sistemi poenostavijo izdelavo spletne strani.

Če ste vsaj malo tehnološko naravnani, boste lahko nekaj stvari tudi uredili sami in tako še dodatno prihranili. Poleg domene ter same izdelave spletne strani boste potrebovali še spletni prostor, kjer bo vaša spletna stran tudi dosegljiva. Ta storitev se imenuje gostovanje spletnih strani, poskrbi pa za to, da bo vaše spletno mesto dosegljivo 'non-stop', tako da vas bodo potencialne stranke lahko kadarkoli poiskale.

Spletno gostovanje se plačuje letno in za kakšno osnovno stran ne bo predstavljalo nekega velikega stroška, če boste le našli pravega ponudnika. Vsekakor pa naj ne bo vaš kriterij samo cena, tako da si prej malce prebrskajte po spletu in preučite področje. Boste pa vsekakor dolgoročno prihranili nekaj denarja, če boste zakupili gostovanje vaše spletne strani za nekaj let vnaprej.

Domena in spletno gostovanje
Potrebovali boste domeno in spletno gostovanje.

Poleg gostovanja vaše strani boste potrebovali tudi naslov za vašo spletno stran – domeno. Naslovu vaše spletne strani pravimo domena in jo lahko registrirate pri kateremukoli registrarju na spletu. Cene so odvisne od različnih končnic (.com, .net, .si,…) in pa časa zakupa (1 leto ali več). Za slovenski trg vam vsekakor priporočamo domačo .si končnico, pametno pa je zakupiti tudi nekaj najbolj priljubljenih (.com, .net), da vam ne bi konkurenca ponagajala in registrirala vaše spletno ime.

Če torej imate podjetje, niste pa še prisotni na svetovnem spletu, sploh ni važno, v kateri dejavnosti ste. Čim prej se odločite za izdelavo spletne strani, saj si boste z njo zgradili novo bazo strank, pa tudi vaš ugled bo večji, če boste imeli izdelano kakovostno spletno stran. In ne pozabite – registracija domene in zakup prostora na strežniku (spletno gostovanje) sta prva koraka, ki ju morate storiti.

ponedeljek, 8. junij 2015

Za koga je primerna registracija domene .guru?

Verjetno vam je pomen besede .guru dobro poznan. Najpogosteje se ga uporablja za mojstre meditacije in drugih spiritualnih veščin, vendar pa še zdaleč ne le zanje.


Guru
Guru - duhovni učitelj

Danes z besedo guru lahko označimo tudi spletne mojstre, ki se dobro spoznajo na internetni marketing, prav tako tudi glasbenike, ki odlično igrajo na izbrani inštrument, razne posameznike z nadpovprečnimi ročnimi spretnostmi (npr. kvačkanje) in skratka vse, ki obvladajo svoje področje.

Od kod izhaja beseda guru?


Beseda izhaja iz Sanskrta, sicer pa zlog 'gu' pomeni tema, medtem ko zlog 'ru' pomeni izven. Če zloga smiselno povežemo med seboj, lahko ugotovimo, da gre za nekoga, ki ti pokaže pot iz teme. Gre za duhovnega učitelja, ki svojim učencem predaja znanje.

Imate tudi vi znanje, ki bi ga radi predajali dalje?


Predajanje znanja je lahko nekaj najlepšega, kar si sploh lahko zamislite. Ko človek preda znanje učencu, ve, da je naredil nekaj dobrega, kar pozitivno vpliva tudi na njegovo samospoštovanje, samopodobo in samozavest.

Predajanje znanja
Bi tudi vi radi predajali znanje?

Če sami niste učitelj, vendar bi še vseeno svoje znanje radi predajali naprej, lahko postavite spletno stran in skozi članke poučujete svoje obiskovalce. Naši predniki takšnega luksuza niso bili deležni, zato je motivacija, da se lotite omenjenega 'projekta', še toliko večja.

Da bo vaša kredibilnost na višjem nivoju in da bodo obiskovalci že takoj ob prihodu vedeli, da od vas lahko prejmejo le najboljše od najboljšega, jim lahko to nakažete z izborom vrhnje domene .guru. S tem bodo takoj vedeli, da ste na svojem področju dovolj izobraženi, da znanje predajate dalje. Prav tako pa se boste na ta način ločili od konkurence ter izstopili iz množice povprečnežev.

Registracija domene .guru


Postopek registracije vrhnje domene .guru ni prav nič drugačen od drugih domenskih končnic. Poiskati morate registrarja domen (priporočamo Neo-serv.net), izbrati ime domene ter v polje za registracijo vtipkati izbrano domensko končnico (.guru) ali pa le-to obkljukati s seznama domenskih končnic.

Domena guru
Registracija domene .guru
Res je, da so .guru domene nekoliko dražje od klasičnih domen, kot so .si, .com, .net, .org in podobne, vendar še vseeno cena ni tako visoka, kot to velja za nekatere redke domene, za katere moramo odšteti tudi 100 evrov ali več. Za domeno .guru bomo pri ponudniku Neo-Serv.net odšteli dobrih 35 €.

Pohitite, da vas kdo ne prehiti


Vrhnja domena .guru je tako v svetu kot doma vse bolj popularna, zato število registriranih domen hitro narašča. Tuji izrazi, ki se dobro ujamejo z domensko končnico .guru, so večinoma že zasedeni, slovenskih pa boste lahko našli prostih še kar nekaj. Priporočamo vam, da se čim prej lotite raziskovanja in registrirate svojo domeno. Prepričani smo, da bo investicija v domeno, v kolikor boste na njej pridno postavili spletno stran, več kot vredna svojega denarja!

ponedeljek, 18. maj 2015

Kupovanje pretečenih domen - da ali ne?

Vsaka spletna stran potrebuje svojo domeno. Gre namreč za nekakšen naslov spletne strani, ki ga potencialni obiskovalci vtipkajo v brskalnik in ta skomunicira s strežniki ter vrne vsebino spletne strani na zaslon obiskovalca. Vse to se zgodi zelo hitro, seveda pa je hitrost odvisna od kar nekaj različnih dejavnikov, kot so strežnik, optimizacija spletne strani, oddaljenost obiskovalca od strežnika ipd.

Hitrost spletne strani
Hitrost spletne strani zavisi od različnih faktorjev

Preden postavite spletno stran, se morate odločiti za ime domene. Najprej je pomembno vedeti, katero vrhnjo domeno pravzaprav želite imeti. Kasneje je dobro vedeti, katero ime želite registrirati. Priporočljivo je, da izberete lahko zapomljivo domeno in hkrati takšno, da ima smisel – glede na to, kakšna bo vsebina spletne strani.

Kupiti pretečeno domeno?


Domene so lahko na voljo (proste za registracijo) ali pa so že zasedene. Pred registracijo se dobro pozanimajte, ali je domena še na voljo ali ne. Če je domena registrirana, ne morete narediti nič drugega, kot da izberete drugo. No, lahko bi tudi kontaktirali trenutnega lastnika in ga povprašali, če je domeno morda pripravljen odstopiti. Vendar pa se zgodi le redkokdaj, da vam je lastnik domene le-to pripravljen odstopiti ali celo prodati. Vsaka domena je unikatna, kar pomeni, da je lahko lastnik samo eden. Velikokrat se zgodi tudi primer, ko je domena pretečena, kar pomeni, da je ponovno na trgu za nakup. Takoj po poteku časa registracije domena navadno zapade v karanteno, kar pomeni, da je določen čas na voljo zgolj lastniku, kateremu je domena ravnokar potekla.

Pretečena domena
Vaša domena je potekla!
Če preteče tudi ta čas, potem je domena ponovno postavljena na trg in kot taka na voljo vsem. Zaradi tega se večkrat postavi vprašanje - ali kupiti pretečeno domeno ali ne? Odgovor je v nekaterih primerih pritrdilen, saj ima domena pri Googlu verjetno že neko avtoriteto, zaradi katere se v iskalniku uvršča višje. Vseeno bo potrebno malce več časa vložiti v analizo in samo optimizacijo spletne strani, da iskalniki preiščejo novo spletno stran, na kateri se nahaja nova vsebina.

Včasih pa se je pretečeni domeni pametno tudi izogniti. Predvsem v primeru, ko je bila na strani objavljena sumljiva vsebina ali pa, ko na spletno stran kaže veliko število nekakovostnih povezav. In kako sploh lahko veste, če je bila na domeni v preteklosti morda že postavljena spletna stran? Obiščite ‘Web Archive’, vtipkajte URL izbrane domene, nato pa boste videli, če je določena domena že kdaj bila uporabljena ali ne.

Pred registracijo domene se posvetujte s ponudniki domen, ki vam bodo znali svetovati, kako izbrati najbolj primerno.

torek, 28. april 2015

Kako uporabljati Facebook v poslovne namene?

Z razvojem svetovnega spleta so se pričela razvijati tudi razna socialna omrežja, kjer pa zagotovo nobeno ni bilo tako uspešno kot socialno omrežje Facebook. Gre za sodoben način komuniciranja med ljudmi, poleg vsega pa ogromno pripomore k samemu marketingu podjetja. Facebook se lahko uporablja tudi v poslovne namene. Lahko bi rekli, da je Facebook dandanes ključnega pomena za vsa podjetja, ki se želijo približati ljudem in razširiti zavest o blagovni znamki ter podjetju.

Socialno omrežje Facebook


Torej - uporabljati Facebook v poslovne namene? Seveda!

S Facebookom pokažete, da vam je mar


Marsikdo meni, da Facebook ni za resna podjetja. Strokovnjaki za marketing poudarjajo, da se moramo znebiti tega mišljenja, saj je Facebook primeren za vsa podjetja, ki želijo uspeti na trgu. Zakaj?


Uspeh na trgu

Facebook namreč uporabljamo za širjenje ozaveščenosti o produktih, prodajo produktov, večanje konverzije na strani, za direktno komunikacijo s strankami, za sporočanje novosti, novic in raznih drugih aktivnosti. Kar ni konca, kajne? Idej za tržno komuniciranje preko Facebooka je res izjemno veliko. Ne le, da gre za sistem nekako 'podzavestnega' ozaveščanja ljudi o vaših produktih in podjetju, marveč je Facebook eden izmed redkih svetovnih portalov, ki nudi nevsiljivo oglaševanje. Kar pa je najboljše - Facebook lahko uporabljajo prav vsi. Ne glede na to, ali se želi oglaševati posameznik ali podjetje, možnosti so vedno enake.

Kako torej lahko Facebook uporabite v poslovne namene?


Komunikacija
Preprosto tako, da ustvarite seznam vaših produktov, obiskovalcem vašega profila ponudite osnovne podatke, jih morebiti napotite na drugo spletno stran in marsikatere druge aktivnosti. Poleg vsega lahko uspešno preko aplikacij zbirate kontakte z nagradnimi igrami, kvizi,... Možnosti so resnično neomejene. Upoštevati morate le pravila, ki jih predpisuje Facebook. Vaš posel lahko z njegovo pomočjo zraste izven konkurence.

Nikar ne podcenjujte socialnih omrežij, ki imajo nenazadnje dandanes veliko vlogo v življenju mnogih posameznikov. Izkoristite ta potencial in ga nikar ne zanemarite!

sreda, 15. april 2015

Vrhnja domena .eu

Če veliko surfate po internetu, ste zagotovo že opazili domene s končnico .eu. Gre za vrhnjo domeno, ki predstavlja Evropsko unijo, zato je odlična izbira za vse, ki s svojim projektom ali poslom želijo prodreti na evropski trg. Domena .eu je torej primerna za večjezično različico spletne strani, najbolje za krovno spletno stran. Več o tem bomo razložili v nadaljevanju prispevka, najprej pa si poglejmo nekaj zanimivosti .eu domene ter pravila oziroma omejitve za registracijo.

Evropska unija
Evropska unija

Vrhnja domena .eu se je pojavila decembra 2005, z njo pa upravlja evropsko združenje EURid. Najprej je bila na voljo za registracijo samo nekaterim javnim organom, v aprilu 2006 pa je postala dostopna vsem prebivalcem Evropske unije. Tako jo od takrat dalje lahko registrira vsak, ki ima državljanstvo ene izmed držav članic EU. Naj kot zanimivost navedemo, da je bilo od pojava vrhnje domene .eu in do datuma, ko so jo lahko registrirali vsi prebivalci EU, registriranih preko 300.000 domen, daleč največ povpraševanja pa je imela domena sex.eu.

Vrhnja domena .eu je lahko sestavljena iz črk od a do z (brez šumnikov), ter iz števk od 0 do 9, prav tako pa je v imenu .eu domene lahko črtica oziroma minus. Domensko ime se ne more pričeti ali končati s črtico, prav tako pa črtici ne moreta biti skupaj na 3. in 4. mestu. Dolžina imena domene lahko znaša najmanj od 2 do 64 znakov.

Vrhnja domena .eu
Vrhnja domena .eu

Domenka končnica .eu je v primerjavi z večino drugih domenskih končnic zelo poceni, saj jo pri nekaterih ponudnikih lahko registrirate že za manj kot 6 € na leto. Najcenejšo ponudbo smo zasledili pri domačem ponudniku NEOSERV.si, pri katerem boste za registracijo .eu domene morali odšteti le 5,49 €.

V prvem odstavku smo omenili, da je raba .eu domene izjemno uporaba, najbolje pa je, da jo za potrebe nastopa na evropskih trgih uporabimo kot krovno domeno. To pomeni, da je poleg nje zelo pametno registrirati tudi vrhnje domene posameznih držav znotraj EU, npr. končnico .de za Nemčijo, .it za Italijo, .hr za Hrvaško in tako dalje. Zakaj? Ker je z vidika spletne optimizacije tako daleč najbolje, saj boste mnogo lažje prodrli na tuje trge z nacionalnimi domenami posameznih držav članic EU.

torek, 24. marec 2015

Na kom je skrb za pravočasno podaljšanje domene?

Če želite imeti svojo spletno stran, boste verjetno najprej registrirali domeno. Sicer lahko spletno stran postavite tudi na kakšnem spletišču, ki omogoča kreiranje strani na poddomeni, vendar ta rešitev ni najboljša, saj se vam bodo na strani morda pojavljali oglasi, zelo pa boste omejeni tudi s funkcijami in prilagoditvami same strani. Slabosti sta vsaj še dve - nihče vam ne bo izdeloval varnostnih kopij, prav tako pa ne boste imeli dostopa do raznih statistik. No, pa še ena slabost, verjetno celo glavna. Če bo vrhnja spletna stran prenehala obstajati, bo z njo prenehalo obstajati tudi vaše spletišče.

Da ne odplavamo predaleč od današnje tematike, ki je vezana na podaljšanje domene. Če se torej odločite za registracijo lastne domene, kar vam toplo priporočamo, boste to lahko registrirali za minimalno eno leto. Po tem obdobju pa bo potrebno opraviti podaljšanje domene, saj bo drugače domena pristala v karanteni, zatem pa bo zopet prosta za registracijo – ne le vam, temveč vsem!

Podaljšanje domene
Pravočasno se spomnite na podaljšanje domene!

Da domene ne boste po nepotrebnem izgubili, nikar ne pozabite na podaljšanje. O poteku vas bo zagotovo na elektronski naslov kar nekajkrat pred potekom opozoril registrar, pri katerem ste registrirali domeno, namesto vas pa je ne bo podaljšal. Zato poskrbite za redno pregledovanje elektronske pošte, katero ste vnesli ob registraciji domene.

Da odgovorimo na vprašanje iz naslova – odgovornost za pravočasno podaljšanje domene je samo na vas! Registrar je odgovoren le za to, da vas o poteku domene predhodno obvesti.

Pa si oglejmo še, kaj je karantena. Ko govorimo o .si domenah, le-te po poteku preidejo v karanteno, kjer ostanejo 30 dni. V tem času lastniku domene še vedno ostane možnost, da domeno podaljša.

Domena v karanteni
Domena v karanteni.

Karantena je torej kot nekakšna zaščita pred pozabljivostjo, saj je v tem času ne more registrirati nihče drug. Ko pa je to obdobje enkrat mimo, je domena zopet prosta. Če je vaše ime domene zelo dobro ali če ima domena pri Googlu že neko avtoriteto, se zna zgoditi, da jo bo nekdo registriral prvi dan zatem, ko bo prišla iz karantene.

Več o karanteni boste našli na spletni strani https://www.register.si/domene/registracija-in-upravljanje-domene/domena-v-karanteni/

Nikar ne pozabite na podaljšanje domene – seveda v primeru, da domeno še naprej želite imeti v svoji lasti.

četrtek, 12. marec 2015

Z domeno do spletnega zaslužka

Spletni zaslužek – hm, koga še ni zamikal? S pravo taktiko si lahko precej okrepite družinski proračun, če pa se boste temu posvetili v celoti, lahko od tega tudi dobro živite. Preden pa daste v službi odpoved in se odpravite po tej poti, se še enkrat usedite, zadihajte in premislite.

Spletni zaslužek
Kako do zaslužka na spletu?

Spletni zaslužek je velikokrat povezan s trdim delom, buljenjem v računalnik veliko več časa kot znaša povprečen delovni dan in še zmeraj obstaja verjetnost, da vam ne bo uspelo.

Različne vrste spletne zaslužka

Obstajajo različne možnosti, s katerimi lahko »služite« denar na spletu. Najbolj klasične so verjetno spletne strani z oglasi, partnerski (affiliate) programi ali trgovanje z domenami. Prva in druga možnost sta precej dolgotrajni in lahko mirno pozabite nanju, če želite do spletnega zaslužka čez noč, saj za njiju potrebujete dobre uvrstitve na iskalnikih, veliko število takih obiskovalcev, ki bodo prej ali slej konvertirali v nekaj, kar vam bo prinašalo dobiček.


Trgovanje z domenami
Trgovanje z domenami omogča dober zaslužek.

Če ste se osredotočili samo na slovenski trg, se bo čas do prvega bančnega nakazila, s katerim si boste lahko privoščili nekaj več kot dve kosili mesečno, še podaljšal. Kar pa seveda ne pomeni, da je takojšen vstop na globalni trg dobra ideja, saj tam vlada veliko večja konkurenca. Morda je najbolj smiselno, da pričnete na domačem trgu, ko spoznate vse osnove delovanja in pričnete dosegati prve dobičke, pa svojo zgodbo nadaljujete globalno.

Kako vam lahko domena prinese spletni zaslužek?

Vroče domene
Poiščite vroče domene in jih hitro registrirajte!
No, to pa je popolnoma druga pesem, pri kateri morate ubrati drugo taktiko: vedno morate biti na preži in ko se pojavi dobra domena, jo takoj kupiti. Prej ali slej se bo pojavil interesent, ki potrebuje točno take domene, kot si jih vi lastite in bo zanje pripravljen tudi plačati. Za tak spletni zaslužek z domenami morate neprestano slediti trendom in biti na preži za novostmi, ki bodo v kratkem postale vroče. Recimo, če se omejimo samo na slovenske domene: tisti, ki je kupil domene, kot so recimo superživila, superhrana, joga, smuti, smoothi ipd., verjemite, da jih je tudi dobro prodal (in dobro zaslužil). Proste domene lahko poiščete na https://www.prasicek.si/registracija-domene/registracija-domene.php.

Raziščite splet, raziščite trg in pomislite, kaj je tisto, kar bo v kratkem postalo vroče. Zakupite te domene in njene izpeljanke, potem pa jih lahko prodate tudi za več 100 €. Če pa ciljate na tuji trg, lahko temu dodate še kakšno ničlo.

torek, 24. februar 2015

Je .com domena najboljša izbira?

Domene s končnico .com so najbolj razširjene, najbolj prepoznavne in verjetno tudi najstarejše, ni pa nujno, da so tudi najboljša izbira. Vse je odvisno od tega, komu bo vaša spletna stran namenjena, saj je rangiranje iskanih zadetkov odvisno tudi od končnice domene. Ker predvidevam, da si želite biti čim bolj pri vrhu, si preberite spodnje nasvete in potem premislite, katera končnica bo za vas najbolj primerna.

Različne končnice domen imajo svoje razloge


Če že ne zaradi drugega, pa zaradi tega, da se iskalniki in njihovi algoritmi po njih lažje orientirajo po tem, na katero državo se nanaša spletna stran. Verjetnost, da se boste odločili za .it ali .au končnico je zelo majhna, razen če ne vzpostavljate spletišča, ki ciljajo na italijanski ali avstralski trg.

.com domena
.com domena velja za daleč najbolj priljubljeno

S tem smo dobili tudi prvo lastnost domenskih končnic in površen odgovor na vprašanje, zakaj .com domena ni vedno najboljša izbira: je preveč splošno in globalno usmerjena. Če ciljate na globalni trg, potem ni nobenega dvoma, da je to prva izbira, za bolj specifične in nišne trge pa prilagodite tudi domensko končnico, morda celo s katero izmed sodobnih opcij (.bar, .shop, .retail itd.).

Najboljše .com domene so zasedene že leta


Če pa še niso, vam jih bodo želeli prodati za mastne denarje, ki pa jih verjetno nimate. Mimogrede, trgovanje z domenami je lahko donosen posel, za najboljše so nekateri pripravljeni odšteti tudi po več sto tisoč dolarjev ali celo več kot milijon. Brez heca!

Drage .com domene
.com domene so lahko zelo drage

Če menite, da je .com domena za vas prava izbira, a so vse najboljše kombinacije zasedene, se lahko brez večjih zadržkov odločite tudi za .net končnico in boste še zmeraj dosegli enake rezultate. Končnica .net je primerna tudi za slovenske strani.

Vseeno pa ne pozabite, da ni samo končnica tista, ki vas bo dvignila ali »podrla«. Z dobro vsebino in s spletno stranjo, ki bo imelo dobro zasnovano uporabniško izkušnjo, se bo .com domena lahko odlično obnesla tudi na slovenski spletni strani. Naj vam bo kvalitetna vsebina na strani vedno osnovno vodilo.

četrtek, 12. februar 2015

Kako poiskati prosto domeno?

Dobre proste domene so čedalje bolj redke, zato morate včasih kar dobro razgibati možgane, preden pridete do optimalne rešitve. V tem prispevku vam bomo pokazali, kako lahko najbolj učinkovito preverite, ali je želena domena prosta ali ne, še preden si ustvarite velikopotezne načrte za domeno, ki je v resnici zasedena.

Proste domene

Domeno preprosto poguglajte



Ni najbolj zanesljiv vir preverjanja, ali je prosta domena ali ne, je pa verjetno najbolj instinktiven del procesa. Vsi smo že tako iskali proste domene! Če ne boste dobili točnega zadetka, boste dobili vsaj približen občutek, koliko interesa in konkurence je na izbranih ključnih besedah. Včasih je konkurenca tako močna, da boste le s težavo prišli zraven. Ampak da se, zagotovo!

Proste domene najlažje preverite pri tistih, ki jih prodajajo


Ko boste v okence vpisali izbrano domeno, bo sistem avtomatsko preveril, ali je izbrana kombinacija na voljo. To je najbolj zanesljiv vir preverjanja, saj je tehnično nemogoče, da bi prišlo do tega, da bi kupili domeno, ki ni prosta. Če pa je izbrana kombinacija ali beseda že zasedena, večina naprednih sistemov avtomatsko ponudi možnost nakupa proste domene z drugo končnico.  Potem pa premislite, koliko se vam to zares splača in koliko bi taka sprememba lahko vplivala na optimizacijo spletne strani ali pa na celotni vtis – če se gre za profitno dejavnost si verjetno navkljub vsemu ne boste izbrali .org končnice.

Je iskanje proste domene loterija?

Prosta domena s .com končnico je včasih postala že prava loterija, za .si pa je izbira še nekoliko lažja, a spet je odvisno od tega, na kateri trg ciljate. Ko kupujete domeno, se potrudite, da bo ta lahka in enostavna si za zapomniti, končnica pa naj se nanaša na državo, na katero ciljate, recimo .si za Slovenijo, .it za Italijo in .com za globalne spletne strani.

Pa ne pozabite si vzeti dovolj časa za raziskovanje!

torek, 20. januar 2015

cPanel – kako do novega e-poštnega računa?

Velikokrat se pokaže potreba po novem poštnem računu iz raznoraznih razlogov, kot so npr. prihod novega sodelavca, zamenjava računa ali pa samo sprememba imena poštnega naslova. Pa vendar je to lahko pravi izziv, v kolikor ne veste, kako se tega lotiti na pravilen način. Zato smo vam pripravili kratek vodič, kako ustvariti nov e-mail račun v priljubljenem uporabniškem vmesniku cPanel.

cPanel - e-pošta


1. Prva stvar, ki jo želite narediti, je vpis v cPanel nadzorno ploščo. Podatke za vpis vam običajno zaupa vaš ponudnik spletnega gostovanja, in sicer po oddaji naročila.

2. Zatem se odpre prva stran cPanel nadzorne plošče, kjer poiščete znak, na katerem piše "Pošta" (angl. Email). Ko se vam odpre ta stran pa izberete "Poštni predali" (angl. Email Accounts).

3. S klikom na poštni predal se vam bo odprl obrazec, preko katerega se vpiše nove podatke za novi oziroma dodatni e-račun. Prikazala se vam bodo tri prazna polja za vnos. Prvo je namenjeno izbiri novega imena, drugi dva pa vpisu novega gesla. Pri izbiri gesla pa bodite kar se da previdni, saj je le-to izredno pomembno tako za vašo spletno varnost kot tudi za varnost strežnika, kjer gostujete.

4. Polje "Velikost predala" (angl. Mailbox Quota) vam dovoljuje nastavitev velikosti poštnega predala, čeprav je privzeta velikost (250 MB) ponavadi zadostna za povprečno uporabo.

5. Še zadnji korak za nov e-poštni račun pa je potrditev sprememb s klikom na gumb "Ustvari poštni predal" (angl. Create Account). Zatem boste videli vaš novi račun, ki ga lahko nemudoma pričnete uporabljati.